Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pećina Karain svjedok života u dalekoj prošlosti

Pecina Karain

Pećina Karain nadomak Antalije u Turskoj jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u toj regiji, a riječ je o kompleksu u kojem su arheolozi pronašli fosilizirane ostatke neandertalaca, nilskih konja, nosoroga i slonova, javlja Anadolu Agency (AA).

Smještena na vapnenastim padinama planine Katran i udaljena oko 27 kilometara od centra Antalije, pećina Karain ukrašena je jedinstvenim stalaktitima, stalagmitima i kamenim stubovima, a smatra se najstarijim naseljenim mjestom na području cijele Anadolije.

Nekada prirodno skrovište prahistorijskog čovjeka, pećina Karain poprište je arheoloških istraživanja već osam decenija, a domaći i strani turisti to mjesto posjećuju u svim godišnjim dobima.

– Vrijedno arheološko nalazište –

Pećina je otkrivena 1946. godine, a do nje danas vodi autocesta Antalija – Burdur i stepenište kojim se turisti penju na ulaz koji se nalazi na 400 metara iznad mora.

Kompleks je svjedok života u dalekoj prošlosti s obzirom na to da su u pećini pronađeni ostaci prahistorijskog čovjeka (homo neanderthal), kao i ostaci nilskih konja, nosoroga, slonova i drugih vrsta koje već stoljećima ne obitavaju na tom području.

Profesor sa Univerziteta u Ankari i šef istraživačkog tima za pećinu Karain Harun Taskiran za AA je kazao kako su prve informacije o toj pećini početkom prošlog vijeka u Antaliju donijeli posjetioci iz Italije.

“Ti italijanski pustolovi više su se zanimali za natpise na vanjskim zidinama pećine, a pećinu je otkrio i javnosti predstavio profesor Ismail Kilic Kokten. On je i predvodio istraživanje pećine sve do njegove smrti 1974. godine“, kazao je Taskiran.

– Istraživanja se nastavljaju –

Naučni tim i dalje vrši istraživanje u sva tri kraka pećine koji u dubinu tla dosežu i 50 metara.

“Ono po čemu se ova pećina razlikuje od drugih je to što je bila naseljena prije čak 500.000 godina i što svjedoči o prirodi i kulturi od kasnog rimskog do ranog bizantijskog perioda“, kazao je Taskiran.

Arheolozi i dalje u pećini tragaju za predmetima i artefaktima iz doba paleolita. Kameno oružje i kosti životinja koje su paleolitski stanovnici lovili i donosili u pećinu su najčešći artefakti koje arheolozi pronalaze malim specijaliziranim četkicama.

“Sve su to važni pronalasci za istraživanje daleke historije ovog područja“, kazao je Taskiran i najavio da će i predstojećeg ljeta biti nastavljeno arheološko iskopavanje s ciljem utvrđivanja perioda u kojem je pećina prvi put naseljena.