strateški cilj države

Pedijatrica Junuzović-Kaljić: Izgubili smo kulturu vakcinacije

junuzovic_foto

Kako je kazala, savremene vakcine protiv brojnih zaraznih bolesti tehnološki su usavršene s minimalnim brojem nuspojava i u jednoj aplikaciji je sadržano više vakcinalnih antigena, što olakšava i ubrzava proces imunizacije. Nad tim procesom bdiju, ističe prim. dr. Junuzović – Kaljić, brojni stručnjaci iz raznih medicinskih oblasti

Biti vakcinisan smatralo se, u ranijoj zajedničkoj državi Jugoslaviji, građanskom obavezom koja je uređena zakonom, a višedecenijska vakcinacija generacija djece dovela je do zaustavljanja epidemija zaraznih bolesti i poništavanja njihovih negativnih posljedica po zdravlje djece i stanovništva uopšte.

Kako je još za Fenu kazala pedijatrica Amra Junuzović – Kaljić, postojao je sistem pozivanja na vakcinaciju djece, po Programu obaveznih vakcina i sopstvena, domaća produkcija vakcina u Beogradu i Zagrebu što je i strateški važan cilj države.

– O tome kako je tekla vakcinacija, govori i činjenica da se 18 miliona stanovnika Jugoslavije 1972. godine vakcinisalo protiv variole vera, u roku od dva mjeseca – naglasila je.

Kako je kazala, savremene vakcine protiv brojnih zaraznih bolesti tehnološki su usavršene s minimalnim brojem nuspojava i u jednoj aplikaciji je sadržano više vakcinalnih antigena, što olakšava i ubrzava proces imunizacije. Nad tim procesom bdiju, ističe prim. dr. Junuzović – Kaljić, brojni stručnjaci iz raznih medicinskih oblasti.

– Za razliku između vakcinacije nekad i sad, treba reći da smo u međuvremenu izgubili kulturu vakcinacije, pa usljed malog obuhvata djece imunizacijom svjedočimo visokom riziku od ponovne pojave epidemija morbilla, velikog kašlja i drugih zaraznih bolesti, koje ostavljaju teške posljedice po zdravlje, pa i najteže ishode bolesti – kazala je.

Po mišljenju prim dr. Junuzović – Kaljić, brojni su razlozi za veliki, nezapamćeni pad imunizacijskog obuhvata, ali je tome svakako doprinio savremeni trend da svaki pojedinac sebe smatra stručnjakom koji o vakcinama zna više od eksperta iz te oblasti i ne sluša tj. ne čuje glas medicinske nauke i struke.

– Po nekim kriterijima ušli smo iz doba informatizacije i informiranosti u doba dezinformacija, koje se lako i brzo šire – kazala je.

Na pitanje da li preporuča cijepljenje djece protiv COVID-19, koje dobi i kojom vrstom vakcina, prim dr. Junuzović – Kaljić naglašava da su, za vakcinaciju djece protiv Covid-19 po uputi proizvođača i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i nadležnih agencija za praćenje vakcinacije, predviđene mRNA vakcine.

– Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva (SSTI FMZ) dalo je ranije preporuku za imunizaciju djece i omladine, u dobi od 12 do 17 godina, prvenstveno onih koji imaju komorbiditete, a u sljedećoj fazi uz savjetodavni rad sa roditeljima/starateljima o benefitima vakcinacije i uz njihov pristanak na preporučenu vakcinaciju sve djece te dobne grupe – kazala je prim dr. Amra Junuzović – Kaljić.