Život i zdravlje

guardian

Pet činjenica o tome da li djeca mogu oboljeti od koronavirusa

24/03/2020

Ovo su činjenice koje dosad znamo o djeci i virusu Covid-19

Dok širom svijeta, izvan Kine, raste broj zaraženih koronavirusom, mnogi roditelji pokušavaju zaštititi svoju djecu od zaraze, a jedina im je utjeha statistika. Prema zasad dostupnim podacima, zaražena djeca pokazuju blage simptome, piše Guardian.

Ovo su činjenice koje dosad znamo o djeci i virusu Covid-19.

1. Mogu li se djeca zaraziti koronavirusom?

– Da, mogu se zaraziti i čini se da mogu biti prijenosnici bolesti čak i kada nemaju simptome. Zbog toga je djecu važno učiti da se socijalno distanciraju te da redovito i temeljito peru ruke, čak i ako se ne čine bolesnima.

2. Kako koronavirus djeluje na djecu?

– Vjeruje se da kod djece uzrokuje blaže simptome nego kod odraslih, ali specifične karakteristike bolesti postaju jasnije kako epidemija odmiče. Većina onoga što je poznato se temelji na izvještajima iz Kine, izvorištu epidemije. Naime, 2,4 posto svih zaraženih slučajeva bila su djeca mlađa od 19 godina. Unutar te skupine djece samo njih 2,5 posto imali su teže simptome, no kako se rade nova istraživanja, stječe se jasnija slika o obolijevanju djece.

3. Zašto koronavirus utječe na djecu drugačije?

To zasad nije poznato. Jay C Butler, zamjenik direktora pri Američkom centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti rekao je u live chatu:

– Fenomen je vrlo zanimljiv, ali mehanizam je nepoznat.

Najranjivija skupina za koronavirus su ljudi u dobi od 60 godina i stariji koji već imaju neku drugu bolest. To uključuje ljude koji imaju visoki pritisak, dijabetes, karcinom, srčane bolesnike ili one koji imaju hroničnu respiratornu bolest, prema podacima WHO-a.

4. Moje dijete već ima drugu dijagnozu. Trebam li se brinuti zbog koronavirusa?

– Respiratorne bolesti poput astme često rezultiraju ozbiljnim virusnim oboljenjima poput gripe. Ali, koronavirus je novi virus i još uvijek je nepoznanica hoće li ozbiljnije utjecati na djecu koja boluju od astme. Također nije poznato hoće li djeca s dijabetesom imati teže simptome ako obole od koronavirusa jer je dijabetes rizičan faktor kod odraslih.

Naučnici pri Univerzitetu Johns Hopkins upozoravaju roditelje da ipak ostanu na oprezu.

5. Trebam li slati djecu u školu?

– Mnoge države su odlučile umjesto roditelja i zatvorile školske ustanove kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.