Život i zdravlje

Pet koraka za jači imunitet

16/11/2015

Možda je lijepo vidjeti sunce, ali vremenske oscilacije pogubne su za imunitet. A sezona gripe i prehlade je pred vratima…
Zato je važnije nego ikada prirodno ojačati imunitet.

Kontrola stresa

Iznimno je važno da pokušate kontrolirati stres tj vašu reakciju na stresne situacije. Udahnite duboko, brojite do deset i pomislite što znači vašem zdravlju ako se spasite burnog reagiranja. Prošećite, na poslu ili desktop stavite fotografiju koja vas podsjeća na nešto lijepo…

Pokrenite se

Ne morate plaćati teretanu ili aerobik da biste bili aktivni. Šetajte, potrčite, nekoliko puta sedmično vježbajte kući ili ( najbolje od svega jer ujedno briše stres) igrajte se s djecom vani… Važno je da pokrenete organizam, da uzimate više kisika, da vam mišići budu aktivni i da pokrenete cirkulaciju. Znamo da je teško krenuti ali pronađite fizičku aktivnost koja vam je zabavna i tako će vam lakše preći u naviku.

Hranite se zdravo i kvalitetno

Zamijenite kvantitetu za kvalitetu. Bolje kupite 100 grama nečega što je kvalitetno nego 300 gr nečega što ne valja i što će vam ugroziti zdravlje. Izbjegavajte hranu koju vam neko drugi sprema jer niste sigurni kako je pripremljena, tj izbjegavajte procesuiranu hranu.
Planirajte svoje obroke pa nećete doći u napast da posegnete za nezdravim opcijama.
Pobrinite se za svoju dozu vitamina (voće, povrće) jedite dovoljno proteina i ne izbjegavajte masti jer sve to je potrebno da organizam funkcionira kako treba. Najvažnije od svega je da budite umjereni.

Dovoljno sna

Nemate dovoljno vremena da spavate osam sati? Onda sigurno nemate vremena ni za bolovanje. Svakodnevno smo izloženi ogromnoj količini informacija i mozak vapi za odmorom.

Mozak je taj koji kontrolira sve funcije u našem organizmu i prema njemu trebamo biti osobito brižni. Uvečer popijte čaj od matičnjaka koji će vas smiriti i nemojte sat vremena prije spavanja gledati tv, računar, telefon itd. Radije uzmite knjigu i mirno zaspite. Možete i meditirati.

Čuvajte sebe

Okružite se i družite s ljudima koji vam odgovaraju, s kojima uživate, smijete se. Izbegavajte one koji vas pune negativnim emocijama. Naučite reći ne – morate štiti sebe i svoje vrijeme. I ne samo vrijeme – baš ti loši osjećaji i misli znaju biti presudni u opadanju imuniteta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.