Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

česta pojava

Pet mogućih ozbiljnih razloga zbog kojih su vam stalno hladna stopala

hladna stopala – Kristina Stedul Fabac Pixsell

Visok holesterol može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput moždanog i srčanog udara, stoga se obratite svom liječniku ako sumnjate na ovo stanje

Za vrijeme hladnih zimskih dana najugroženiji dio tijela su stopala. Problem hladnih stopala prilično je česta pojava, a ponekad može biti indikator nekih medicinskih stanja, posebno ako vaši pokušaji da se zagrijete ostanu bezuspješni.

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje nedovoljno aktivne štitnjače, koja ne proizvodi dovoljno hormona. Ovi hormoni utječu na mnoge organe i pomažu pretvoriti hranu u energiju.

Ako vam je uvijek hladno, posebno stopalima, možda imate hipotireozu. Najbolje je posjetiti doktora ako sumnjate na ovo stanje.

Raynaudova bolest

Raynaudova bolest predstavlja stanje u kojem tijelo pretjerano reagira na hladnoću. Kad temperature padnu, možete primijetiti da su vam ruke i stopala ukočeni ili ledeno hladni.

Vaši ekstremiteti također mogu promijeniti boju. Ako postanu blijedi ili plavi, a zatim pocrvene i počnu peckati kad se zagriju, mogli biste imati Raynaudovu bolest.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti i on će vam možda moći preporučiti liječenje.

Dijabetes

Hladna stopala također mogu biti komplikacija dijabetesa. Te komplikacije mogu uključivati:

Perifernu neuropatiju: To znači da su živci u vašim stopalima oštećeni i mogu uzrokovati hladnoću u stopalima, dok će temperatura biti normalna za dodir. Periferna neuropatija može biti posljedica autoimune bolesti, nedostatka vitamina, nekih lijekova, alkoholizma i dijabetesa.

Bolest perifernih arterija: Radi se o problemu s cirkulacijom, koji može dovesti do hladnih stopala. Bolest perifernih arterija česta je kod pušača, ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom i onih s visokim krvnim pritiskom ili visokim holesterolom.

Uravnotežen, zdrav način života može pomoći u sprječavanju bolesti perifernih arterija. Više tjelovježbe i upravljanje razinama šećera u krvi mogu smanjiti sve simptome.

Stres

Stres može uzrokovati da se krv više pumpa prema centralnom dijelu tijela i manje prema vašim ekstremitetima pa vam zbog toga može biti hladno rukama i nogama, posebno prema vrhovima prstiju.

Visok holesterol

Visok holesterol može dovesti do problema s cirkulacijom, što može uzrokovati hladna stopala. Visok holesterol može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput moždanog i srčanog udara, stoga se obratite svom liječniku ako sumnjate na ovo stanje, piše Index.hr.