Život i zdravlje

Pet najluđih bijegova iz zatvora

12/06/2015

Nedavno su dvojica osuđenih ubica pokušali pobjeći iz njujorškog zatvora tako što su prerezali metalne cijevi i izrezali zidove, pa su automatski uspoređeni s ‘Iskupljenjem u Shawshanku’ i ‘Bijegom iz Alcatraza’.

No važno je znati da su i neke od najluđih priča inspirirane istinitim događajima, a evo pet najpoznatijih bijegova iz zatvora u SAD-u.

1. John Dillinger s drvenim pištoljem

Državni neprijatelj broj 1 godinama je gomilao razbojstva, pljačkao banke i policijske postaje, tokom čega je pobio 10 ljudi. Napokon je uhapšen u januaru 1934. u Arizoni, te je doveden u Lake County zatvor.

3. marta 1934. Dillinger je s još jednim zatvorenikom uspio pobjeći koristeći navodno lažni pištolj, isklesan iz drva i obojen crnim laštilom za cipele. Usput su ukrali novi automobil Lillian Holley, koja je u to vrijeme obnašala ulogu šerifa, a koja je izjavila da će ubiti Dillingera čim ga vidi.

Kasnije te iste godine, to su ipak učinili FBI agenti u Chicagu.

2. Bijeg iz Alcatraza

22. juna 1962. godine, dugogodišnji kriminalci Frank Lee Morris i braća John i Clarence Anglin pobjegli su iz zloglasnog zatvora u zaljevu San Francisca.

Trojac je napravio glave od mješavine sapuna, toaletnog papira i prave kose, te su ih stavili u krevete kako bi zavarali čuvare tokom noćne provjere zatvorenika. Tokom godina oni su uz pomoć grubih alata pažljivo iskopali tunele do nekorištenih hodnika za poslugu, odakle su se kroz ventilacijski sistem popeli na krov. Nakon što su se spustili s njega, izradili su plovilo uz pomoć kabanica i cementa koje su godinama pomalo krali u zatvoru.

Niko nije otkrio da ih nema do sljedećeg jutra, a FBI im nikad nije ušao u trag. Nakon 17-godišnje potrage, zaključili su istragu riječima da se trojac utopio u zaljevu, iako su priznali da je riječ o genijalnom planu.

3. Ulovi me ako možeš

Poznati varalica Frank Abagnale pobjegao je iz zatvora u Atlanti 1971. godine tako što je uvjerio čuvare da je on zatvorski inspektor, a ne zatvorenik.

Budući da je jedan policajac zaboravio unijeti papire o pritvaranju kad je zatočen, Abagnale je uvidio priliku i počeo uvjeravati čuvare da je on ustvari tajni inspektor koji glumi zatvorenika kako bi mogao špijunirati čuvare. U prilog mu je išlo to što su te godine, zbog akcija grupa za ljudska prava, sve zatvore istraživali različiti odbori.

Tokom nekoliko sedmica, uvjerio ih je u svoj lažni alibi te su mu čuvari povjerovali i pustili ga da se nađe s jednim svojim izvorom ispred zatvora. Jednom kad je izašao, nije se vratio.

Nakon dva mjeseca uhapšen je u Washingtonu, nakon čega je četiri godine služio u Virginiji prije nego je otpušten zbog dobrog ponašanja. Danas radi kao savjetnik FBI-ja.

4. 19-godišnjak pobjegao

U septembru 2014. godine, 19-godišnjak koji je služio tri doživotne kazne zbog ubistva troje učenika tokom pucanja po školi 2012. godine, pobjegao je iz zatvora.

T.J. Lane, zajedno s osuđenim ubicom Lindseyjem Bruceom i osuđenim otmičarom Cliffordom Opperudom, pobjegao je iz zatvora u Ohiju, koristeći ljestve koje su sami izradili (koristeći čega god bi se domogli) kako bi se popeli preko zida. Svi troje uhapšeni su unutar devet sati nakon bijega.

5. Teksaška sedmorica

Najveći bijeg iz zatvora u istoriji Teksasa dogodio se u decembru 2000. godine kad je sedam zatvorenika pobjeglo iz zatvora maksimalne sigurnosti u izoliranom gradiću Kennedyju.

Vodio ih je 30-godišnji George Rivas, koji je služio 18 uzastopnih doživotnih kazni zbog krađi i otmica. Sedmorica muškaraca svladali su dvojicu čuvara i osam muškaraca koji su radili na održavanju, te su im ukrali odjeću i ključeve od kamiona, nakon čega su ih zaključali u prostoriju s alatom.

Nakon toga su na prevaru uzeli oružje nekolicini drugih čuvara, te su ih zavezali i pobjegli. Teksaška sedmorica nakon toga se uputila na zločinački put od San Antonia do Dallasa, da bi bili uhapšeni u Coloradu, nakon što su ubili 29-godišnjeg policajca Aubreyja Hawkinsa. Jedan se zatvorenik ubio prije nego ih je policija uhapsila, a otad su još trojica smaknuti, piše Business Insider.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.