Život i zdravlje

Pet namirnica koje čiste tijelo od nikotina

06/11/2016

Svi smo itekako svjesni negativnog dejstva cigareta i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih svježih i ukusnih namirnica.

1. Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi peko potrebnu tečnost i organizam brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine vode, vitaminske ili zelenog čaja ispirate nikotin iz tijela i pomažete mu da se očisti.

2. Kivi i limun

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakcila. Kako bi nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za jednom voćkom kivija dnevno ili pak svako jutro popijte čašu limunade.

3. Špinat i brokoli

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Osim u obliku tablta, folnu kiselinu, ali i spomenute vitamine možete pronaći u špinatu. Brokolu je prepun vitamina C i B5 koji se pojačano gubi pušenjem.

4. Svježa mrkva

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li da se ruhešite ove ružne nuspojave pušenja jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Iscjedite je u sokovniku pomuješanu s jabukom i limunom ili je naseckajte u salatu.

5. Sok od narandže

Ovaj osvježavajući napitak hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Komentari