Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ne "guglajte"

Pet pitanja na koja će svaki ginekolog dati iste odgovore

kod ginekologa

Osim da pomoć ne tražite na internetu, ni sljedećih pet poteza vaš vam ginekolog ne bi preporučio

Pri pojavi prvih zdravstvenih problema, najčešće se za pomoć obraćamo univerzalnom doktoru za sve – internetu.

No, to se u većini slučajeva ispostavi kao pogrešan izbor koji najmanju sitnicu preuveliča u ozbiljan problem opasan po život. Osim da pomoć ne tražite na internetu, ni sljedećih pet poteza vaš vam ginekolog ne bi sigurno preporučio.

Ne presvlačite se odmah nakon treninga?

Izuzetno je bitno neposredno nakon treninga skinuti prljavu i znojnu odjeću jer je upravo ona najpogodnija za razvoj gljivica i različitih infekcija. Također, bilo bi najbolje da nosite donje rublje koje je napravljeno od stopostotnog pamuka.

Zanemarujete bol koju osjećate tokom seksa?

Bolan seks nije normalan. Ako vam se nelagoda tokom seksualnog odnosa ponavlja, obavezno se obratite ginekologu jer bi tu mogla biti riječ o raznim problemima koji se trebaju liječiti.

Same liječite vaginalni svrbež?

Mnoge žene pri prvoj pojavi vaginalnog svrbeža same kupuju lijekove umjesto da se posavjetuju s ginekologom jer ne mora nužno biti riječ o gljivicama, što može samo pogoršati prvobitne simptome.

Imate jako krvarenje tokom menstruacije?

Gubite li previše krvi tokom menstruacije, trebali biste to reći svom ginekologu. Obilno krvarenje može ukazivati i na vrlo ozbiljne probleme, poput tumora na organima reproduktivnog sistema.

Nosite tange?

Tange zbog neprestanog trenja mogu uzrokovati bolne iritacije i gljivice, posebno ako su napravljene od čipke ili satena.