Koliko je korisno

Pet razloga zašto biste trebali čistiti jezik strugalicom

New Project – 2021-12-15T101150.951
FOTO: Banyan Botanicals / Youtube / Screenshot

Iako struganje ne može zamijeniti dobro pranje zuba, njegove prednosti su mnoge ljude privukle da uvrste ovaj dodatni korak u svoju jutarnju i večernju rutinu oralne higijene

Čišćenje jezika struganjem je brz način uklanjanja štetnih čestica – uključujući i one koje uzrokuju loš zadah – s površine vašeg jezika.

Strugalica je mali, blago zaobljeni alat od plastike ili metala, a često je integralni dio plastične poleđine četke na četkicama za zube.

Iako struganje ne može zamijeniti dobro pranje zuba, njegove prednosti su mnoge ljude privukle da uvrste ovaj dodatni korak u svoju jutarnju i večernju rutinu oralne higijene, piše Prvo zdravlje.

Koliko je čišćenje jezika korisno?

Ostaci hrane, bakterije i mrtve ćelije mogu se vremenom nakupiti na vašem jeziku. To može dovesti do lošeg zadaha i negativno uticati na ukupno oralno zdravlje.

Korištenje strugalice za jezik može pomoći u uklanjanju ovih nakupina, ali ima i druge prednosti:

  • Poboljšanje čula okusa – Vaš jezik će možda bolje razlikovati okuse.
  • Poboljšanje izgleda jezika – Nakupljanje plaka može uzrokovati da vaš jezik poprimi bijeli, obloženi izgled. Svakodnevno struganje može pomoći da ukloni ovaj sloj i spriječi njegovo ponovno javljanje.
  • Uklanjanje bakterija – Istraživači su u jednoj studiji iz 2005. godine otkrili da korištenje strugalice za jezik, dvaput dnevno tokom sedam dana, smanjuje pojavnost bakterija streptokoka i laktobacila u ustima. Poznato je da ove vrste bakterija uzrokuju loš zadah i karijes. Struganje jezika može pomoći u uklanjanju ovih bakterija iz usta, poboljšavajući izgled vašeg jezika i cjelokupni osjećaj.
  • Smanjenje lošeg zadaha – Iako struganje jezika ne može zamijeniti pranje zuba, istraživači su u jednoj studiji iz 2004. godine otkrili da je struganje efikasnije od četkanja u uklanjanju bakterija koje izazivaju neugodan miris.
  • Poboljšanje cjelokupnog zdravlja – Uklanjanje bakterija je ključno za prevenciju karijesa, bolesti desni i drugih stanja koja utiču na zdravlje usne šupljine, ali i organizma u cjelini.

Iako struganje može pomoći u uklanjanju lošeg zadaha, dosljednost je ključna.

Naprimjer, korištenje strugalice za jezik ujutro neće spriječiti pojavu lošeg zadaha kasnije tokom dana. Bakterije će se nakupljati dok jedete i pijete, pa ako ste zabrinuti zbog lošeg zadaha, morat ćete to činiti nakon svakog obroka. Zato, blago sastružite jezik kada perete zube.

Ovo će pomoći u sprečavanju dugotrajnog nakupljanja koje je povezano sa teškim lošim zadahom.

Još jedna zabluda je da je upotreba četkice za zube na jeziku jednako efikasna kao i upotreba strugača za jezik. Rezultati jedne studije iz 2004. godine govore suprotno.

Istraživači su otkrili da strugači za jezik uklanjaju 30 posto više isparljivih sumpornih spojeva na jeziku nego četkica za zube s mekim vlaknima.

Iako je čišćenje jezika četkicom za zube bolje nego da ga uopšte ne čistite, upotreba strugalice za jezik je efikasnija.