Pet savjeta kako da pobijedite u svađi s partnerom

svadja1

Jedan je profesor s Oxforda, odlučio punuditi nekoliko savjeta ne samo kako se svađati, već kako u toj svađi i pobijediti.

1. Prije nego li se upustite u raspravu s dragom osobom, razmislite šta želite reći. Budite sigurni da znate koje su najbitnije tačke koje želite istaknuti. Prije nego započnete raspravu pažljivo promislite oko čega se svađate i šta želite postići. Razmotrite koje su jake, a koje slabe tačke vaših argumenata. Ovo zvuči očito, ali je veoma važno.

[yuzo_related]

2. Nemojte započinjati svađu bilo kada i bilo gdje. Prije početka svađanja budite sigurni da ste odabrali pravo mjesto i dobar trenutak. Pažljivo odaberite čas prije nego počnete i upitajte se, je li ovo pravo vrijeme i pravo mjesto?

3. Mnogi ljudi izgube svoje argumente u najžešćem trenutku, jer ne slušaju šta im druga osoba govori. Da bi imali uspjeha u prepiranju, morate pustiti drugu osobu da govori većinu vremena. Zvuči čudno, ali morate biti spremni slušati 75 posto vremena i govoriti samo 25 posto vremena. Slušate li pažljivo, biće vam lako pobiti argumente druge strane.

4. Ključ za raspravu je da ste spremni slušati, ali važno je i da uvijek imate plan povlačenja i izlaza iz svađe. Da prekinete svađu koja je zapela na mrtvoj tački, morate imati pripremljeno rješenje koje može staviti tačku na argumente koji su vam nepovoljni i pomoći vam da dobijete što želite.

5. Pokušajte s partnerom ostati u prijateljskim odnosima uprkos svađi. Morate se zapitati šta je za vas kraj prepirke. Želite li da drugoj strani bude neugodno ili je želite poniziti, to će biti loše za vašu vezu. Budite unaprijed sigurni da postoji način kako možete popraviti situaciju, neki plan izlaza koji ne odugovlači svađu duže nego li je to potrebno.