Pet situacija u kojima se uvijek trebate zauzeti za sebe

jesen zena prozor

Svako se od nas vjerovatno i previše puta našao u situaciji ugađanja drugima. Radimo stvari za druge koje u stvari ne želimo raditi, prihvaćamo mišljenja u koja ne vjerujemo i dozvoljavamo drugima da nas tretiraju na nepravedan način, samo da ne bismo uzburkali more.

Žrtvujemo našu sreću da bi neko drugi bio sretan. A niko zapravo nije.

Iako se na površini može činiti mudro i vrijedno divljenja to što određene stvari radite za druge ljude, postoje i određene situacije kada se uvijek trebate zauzeti za sebe i svoje potrebe. Evo i kada…

Kada strastveno vjerujete u nešto

Teško je sjediti i slušati kako netko priča protiv onoga u što vi vjerujete. Ipak, to prilično često radite, jer ne želite napraviti scenu ili zato što vjerujete da nećete ništa promijeniti ukoliko se ne složite.

Ipak, kada u nešto strastveno vjerujete, trebate drugima dati do znanja zbog čega se zalažete za te ideale. Možda nećete promijeniti ničije mišljenje, ali ćete sigurno usmjeriti razgovor u drugom pravcu.

Kada imate jasan cilj

Sigurno ste se često našli u situaciji da nekome radite uslugu koja je u izravnom sukobu s ciljem prema kojem stremite. Vaš prvi instinkt je da pomognete drugima i, iako plemenito, to vas može odvući od stvari koje su vam bitne u životu.

Uvijek držite oko na stvarima koje su vam zaista bitne, stvarima koje podržavaju sretan život. Ponekad je nužno da drugome kažete “Ne” kako biste sebi rekli “Da” i ostali na pravom putu ka ostvarenju vaših ciljeva te se zauzeli za ono što vam je istinski bitno.

Kada vas neko maltretira

Maltretiranje se događa svuda. Svaki put kada netko postane odlučan da biste nešto trebali uraditi ili misliti na određeni način, vi postajete žrtva maltretiranja.

To, naravno, pričinjava veliku štetu vašem emocionalnom blagostanju. Morate naučiti da se borite za sebe, ali i za druge, ukazivanjem na takvo ponašanje te ne trebate dozvoljavati najglasnijoj ili najupornijoj osobi da kontrolira ishod bilo koje situacije.

Kada trebate “zaštititi” svoje vrijeme

Vrijeme je jedno od vaših najvrednijih sredstava, a ono je konačni resurs koji ne možete vratiti jednom kada ga date.

Vrijeme vam je potrebno kako biste obavili sve stvari koje su vam bitne. Ono vam je potrebno i za ljude koji su vam najvažniji u životu, za poduzeti mjere kako biste postigli određene ciljeve i tako dalje. Nemojte misliti da ga imate na pretek.

Pažljivo ga koristite i znajte da je sasvim u redu kada želite ga zaštititi.

Kada trebate postaviti granice

Neki ljudi jednostavno ne razumiju granice onoga što je jednoj osobi prihvatljivo, a što nije.

Važno je da ljudima date do znanja koje su vaše osobne granice.

Kada imate jasnu sliku svojih granica tada vam je i lakše da se zauzmete za sebe i da se obranite od negativnih utjecaja.