Život i zdravlje

korisni savjeti

Pet vrsta lijekova bez kojih niko ne bi trebao ići na godišnji odmor

06/08/2021

Ako imate malu djecu, treba pripaziti da je svaki od lijekova i sredstava pogodan za njihovu dob

Ovo je pet vrsta lijekova koje biste svakako trebali imati sa sobom na godišnjem odmoru u slučaju najčešćih ljetnih i morskih boljki.

Ako imate malu djecu, treba pripaziti da je svaki od lijekova i sredstava pogodan za njihovu dob, piše portal Zadovoljna.hr.

Prvi je lijek protiv mučnine. Ako znate da ste skloni mučninama tijekom vožnje, neka vam se pri ruci nađe odgovarajući lijek.

Na drugom mjestu su sredstva protiv bolova i povišene temperature. Mogu biti u obliku tableta ili šumećih tableta, recimo Neofen, Voltaren, Aspirin, Kafetin ili Ketonal. Pri tome treba napomenuti da Neofen, za razliku od većine sličnih lijekova, ne djeluje agresivno na želudac.

Sredstva za zaštitu od insekata i sredstva nakon uboda insekta su na trećem mjestu. Sprejevi i sredstva u stiku bit će najbolja obrana od dosadnih komaraca, ali u slučaju da vas se ipak “dočepaju”, ponesite i sredstva koja ublažavaju ubode. Možete izabrati kremu poput Synopena ili gel koji hladi kožu, sprječava crvenilo, oteklinu i svrbež poput Fenistila koji se može primijeniti i nakon opeklina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja) te kod opeklina od sunca.

Četvrto na listi je sredstvo protiv viroza i probavnih smetnji. Tokom ljeta česte su crijevne viroze koje mogu uzrokovati proljev, povraćanje i mučnine. Dobar izbor bit će medicinski ugljen u tableti ili prahu koji se razmuti u vodi i popije te u crijevima apsorbira štetne sastojke. U slučaju slabije prehlade i upale grla koristite pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla.

Sredstva za čišćenje i saniranje rana su na petom mjestu. U slučaju ogrebotina ili manjih posjekotina valja pri ruci imati sredstvo za čišćenje rana kojim će se rana isprati, a onda ovisno o veličini rane zaštiti flasterom ili sterilnom gazom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.