Život i zdravlje

Pet vrsta lijekova koje obavezno treba ponijeti na odmor

12/08/2015

U slučaju čestih morskih boljki sa sobom uvijek treba da nosite svoju malu apoteku.

1. Lijek protiv mučnine

Ako znate da ste skloni mučninama tokom vožnje neka vam se pri ruci nađe odgovarajući lijek.

2. Sredstva protiv bolova i povišene temperature

Mogu biti u obliku tableta ili šumećih tableta, recimo Paracetamol, Aspirin, Kafetin ili Ketonal. Pri tome treba napomenuti da Neofen, za razliku od većine sličnih lijekova, ne djeluje agresivno na želudac.

3. Sredstva za zaštitu od insekata i sredstva nakon uboda insekta

Sprejevi i sredstva u stiku bit će najbolja odbrana od dosadnih komaraca, ali u slučaju da vas se ipak “dočepaju” ponesite i sredstva koja ublažavaju ubode. Možete izabrati kremu poput Synopena ili gel koji hladi kožu, sprečava crvenilo, otok i svrbež, a takođe se može iskoristi i kada se pojave opekotine od sunca.

4. Sredstvo protiv virusa i probavnih smetnji

Tokom ljeta česte su crijevne tegobe koje mogu uzrokovati povraćanje i mučnine. Dobar izbor za ovaj problem je medicinski ugalj u tableti ili prahu koji se razmuti u vodi i popije tako da u crijevima apsorbuje štetne materije. U slučaju slabije prehlade i upale grla koristite pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla.

5. Sredstva za čišćenje i saniranje rana

U slučaju ogrebotina ili manjih posjekotina valja pri ruci imati sredstvo za čišćenje rana kojim će se rana isprati, a onda, u zavisnosti od veličine rane, zaštiti flasterom ili sterilnom gazom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.