Pet “zabranjenih” stvari koje bi roditelji trebali dozvoljavati djeci

roditelji djeca porodica

Odgoj djeteta podrazumijeva i davanje djetetu od najranije dobi prostora i slobode kako bi što prije počelo shvaćati svijet oko sebe.

Naravno, djetetu treba postaviti granice i pravila, ali neke stvari koje roditelji često brane djeci, mališanima bi se trebale dozvoliti kako bi izrasli u sretne i samopouzdane ljude.

Svaki roditelj svom djetetu trebao bi dozvoliti ovih 5 stvari:

1. Jesti bez vaše pomoći

Roditelju je možda lakše (i čišće) da sam nahrani dijete, ali djeca bi od rane dobi trebala učiti držati žlicu i pri tome ne napraviti nered. To zahtijeva puno truda i strpljenja, ali što prije počnete dijete učiti da samo jede to bolje.

Na taj način dijete će od najmanje dobi učiti što znači oslanjati se na samoga sebe i biti ustrajan. Učeći novu vještinu vaš mališan također će graditi samopouzdanje koje će verbalno izražavati kroz onu tako često ponavljanju rečenicu “Mogu to napraviti sam!”.

Možda ćete morati češće prati djetetovu odjeću nego inače, ali to je “cijena” koju se u ovom slučaju isplati platiti.

2. Pomagati vam u kućanskim poslovima i sličnom

Neki roditelji često kažu stvari poput “Ako uzmeš to, ispast će ti”; “Ako ti to dam, prolit ćeš po svukud”. I za nekoliko godina dijete će vam reći da vam ne želi pomoći oko ničega. Od vitalne je važnosti da se dijete osjeća potrebnim i korisnim te da može pomoći svojim roditeljima. Vidjet ćete s kakvim će se entuzijazmom dijete prihvatiti obavljanja i najjednostavnijeg zadatka kojeg ste mu dali i dat će sve od sebe da ga dobro naprave.

Što je još važnije, za dijete je potrebno da čuje pohvalu i da imaju odgovornosti koje moraju ispuniti. Zato, kod god možete pitajte dijete da vam pomogne i recite mu da će vam njegova pomoć puno značiti ili da bez njega ne biste mogli to napraviti.

3. Izraziti svoje mišljenje

U današnje vrijeme sve je više roditelja koji uzimaju u obzir da je njihovo dijete individua s vlastitim mišljenjem, osjećajima i željama. Ipak, ne daju svi važnost onome što dijete govori i izražava. Roditelji moraju znati da samo zato što oni tako kažu, misle i osjećaju, ne znači da su uvijek u pravu jer ni jedan roditelj nije sveznajući.

Svaki roditelj trebao bi poslušati mišljenje svoga djeteta i dozvoliti mu da izrazi svoje osjećaje te strpljivo objasniti djetetu sve što mu se treba objasniti.

4. Trčati, vikati i skakati po kući

Drugim riječima, pustite dijete da izrazi svoje osjećaje. To je od vitalne važnosti za dijete jer mu pomaže da se opusti i da otpusti višak energije (kojeg djeca uvijek imaju). Naravno, treba postaviti i granice, ali važno je da roditelj nađe ravnotežu i ne bude prestrog u odgoju djeteta.

Dopustite sinu ili kćeri da kod kuće bude svoj(a). A ako im se pridružite, provest ćete puno zabavniju večer.

5. Igrati se u parku ili dvorištu i uprljaju

“Pazi!”, “Ne diraj to!”, “Uništit ćeš si odjeću!”, vrlo se često čuje iz dječjih parkova, no samo ‘sipanje’ upozorenju djetetu nije najbolji pristup. Puno bolje je naučiti ga sigurnom načinu igranja (na penjalicama u parku, toboganu, ljuljački) nego mu zabraniti da se ondje igra jer će se dijete igrati u parku s ili bez vašeg dopuštanje jer je to djeci jednostavno u naravi.

Dijete neće uvijek paziti, ali dobro razumiju što znači gore-dolje i puna su energije. Stoga nemojte im braniti da se igraju u parkovima, uprljaju pa možda i ogrebu koljeno – sve je to dio djetinjstva.