Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Pet znakova da vam nedostaje “vitamin sunca”

29/07/2015

Istraživanje “Harvard School of Public Health” pokazalo je da milijardu ljudi u svijetu pati od manjka vitamina D. Izbjegavate li izlaganje kože suncu, kao i konzumaciju određenih vrsta namirnica i suplemenata, moguće je da ste i vi dio te velike brojke. Evo koji znakovi upućuju da vam fali popularno zvani vitamin sunca

Vitamin D čini skupina od 7 vitamina koji se sintetiziraju u koži pod utjecajem sunca, odnosno u direktnom izlaganju ultraljubičastim zrakama, a može se naći u hrani poput ribljeg ulja, mesa, mlijeka i mliječnim proizvodima, žumancu i gljivama.

Prosječnoj odrasloj osobi dnevno treba od 5 do 10 mikrograma što je iznimno mala količina. Ali ako ste osoba koja većinu dana provodi u uredu ili zatvorenoj prostoriji, a izbjegavate spomenute proteine i suplemente moguće je da ste jedan od milijardu stanovnika Zemlje koja pati od manjka ovog vitamina.

Vitamin D ima važnu ulogu u održavanju koncentracije kalcija u tijelu, pridonosi jačim kostima i zdravim zubima, ali i jamči mišićni tonus. Kada imate manjak vitamina D u tijelu, pokazujete sljedeće simptome:

1. Imate česte prijelome kostiju
Tijelo prestaje graditi koštanu masu oko 30 godine života, a manjak vitamina D ubrzat će i pogoršati simptome osteoporoze, koja se obično javlja u trećoj životnoj dobi. Ne čudi stoga što su osobe s manjkom vitamina D skloniji prijelomima kostiju nego oni koji imaju odgovarajuće količine u tijelu.

2. Osjećate bol u kostima
Suptilna, ali stalno prisutna bol u kostima i zglobovima može biti posljedica medicinskih bolesti poput artritisa, osteomalacije ili fibromialgije. No za ovaj neugodan osjećaj može biti kriv i manjak vitamina D. Sumnjate li na potonje vrijedi provjeriti pravo stanje koje će otkriti jednostavna krvna slika.

3. Loše ste raspoloženi
Klinička depresija je u većini slučajeva direktno povezana s manjkom vitamina D. Iako nema jasnog dokaza za to, stručnjaci vjeruju da nedostatak vitamina D utječe na lučenje i količinu hormona serotonina, koji određuje raspoloženje kod osoba.

4. Pretjerano se znojite
Pretjerano znojenje ima brojne uzroke, a jedna od njih je i manjak ove važne tvari u ljudskom tijelu. Ako vam se lice ‘sjaji’ od velike količine znoja kojeg lučite čak i kada vam je tijelo u mirovanju, nalazite se u umjereno ohlađenom okruženju, a tjelesna temperatura nije viša od 37 stupnjeva Celzija, razmislite o testu za otkrivanje manjka vitamina D.

5. Osjećate slabost i umor
Osjećate li se umorno i slabo čak i nakon kvalitetnog osmosatnog sna, možda patite od manjka vitamina D. Za snagu tijela nije zaduženo samo željezo, već i ovaj vitamin koji povećava kontrolu mišića. Dobra vijest? U samo pola godine mišićnu slabost moguće je povratiti uz pomoć suplemenata koji sadrže i vitamin D.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.