Život i zdravlje

Istraživanje

Pfizer će vakcinisati svo stanovništvo brazilskog grada Toledo

06/10/2021

Pfizer navodi da je svrha bila proučavanje prenosa koronavirusa u "stvarnom vremenu" nakon vakcinacije stanovništva, javlja Reuters

Pfizer će proučiti djelotvornost svoje vakcine protiv COVID-19 vakcinisanjem cijele populacije starije od 12 godina u gradu na jugu Brazila, objavila je kompanija u srijedu.

Studija će se provesti u gradu Toledu koji ima 143.000 stanovnika, na zapadu države Parana, u saradnji sa brazilskim Nacionalnim programom vakcinacije, lokalnim zdravstvenim vlastima, bolnicom i saveznim univerzitetom.

Pfizer navodi da je svrha bila proučavanje prenosa koronavirusa u “stvarnom vremenu” nakon vakcinacije stanovništva, javlja Reuters.

– Inicijativa je prva i jedina takve vrste koja se poduzima u saradnji s farmaceutskom kompanijom u zemlji u razvoju – saopćeno je iz Pfizera.

Slično istraživanje je proveo Institut Butantan, jedan od vodećih brazilskih centara za biomedicinska istraživanja, u manjem gradu Serrana, u državi Sao Paulo, kako bi testirali vakcinu CoronaVac koju je razvila kineska kompanija Sinovac Biotech.

U maju je Butantan saopćio da je masovna vakcinacija smanjila smrtnost od COVID-19 za 95 posto u gradu sa 45.644 stanovnika. Institut razmatra produženje studije pri čemu bi se primijenila treća doza.

Opservacijska studija bit će i prilika za dugoročno praćenje do godinu dana sudionika i za odgovor na dugotrajna pitanja, kao što je trajanje zaštite vakcine od COVID-19 i novih varijanti.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.