Objavljen i naziv

Pfizer se oglasio o piluli protiv korone, poznati i koliko bi mogla koštati

pilule – unsplash

Kliničko ispitivanje koje je proveo Pfizer pokazuje da pilula smanjuje šanse za hospitalizaciju i smrt za 89 posto kod odraslih osoba koje imaju rizik od teške bolesti

Kompanija Pfizer Inc saopćila je da će dopustiti proizvođačima generičkih lijekova da proizvode i distribuiraju njenu eksperimentalnu pilulu za covid u 95 zemalja s niskim i srednjim dohotkom preko ugovora o licenciranju s međunarodnom javnozdravstvenom grupom Medicines Patent Pool (MPP), prenosi Reuters.

Ugovor o dobrovoljnom licenciranju omogućit će MPP-u da izda podlicence kvalificiranim proizvođačima lijekova za izradu vlastitih verzija antivirusnog lijeka PF-07321332. Pfizer će tablete koje proizvodi prodavati pod robnom markom Paxlovid, prenosi Hina.

Kliničko ispitivanje pokazalo odlične rezultate

Kliničko ispitivanje koje je proveo Pfizer pokazuje da pilula smanjuje šanse za hospitalizaciju i smrt za 89 posto kod odraslih osoba koje imaju rizik od teške bolesti. Lijek će se koristiti u kombinaciji s Ritonavirom, lijekom za HIV koji je već dostupan generički.

Pfizerov ugovor o licenciranju nalik je dogovoru konkurentne firme Merck & Co za generičku proizvodnju lijeka za covid-19. Radi se o neobičnim dogovorima koji potvrđuju da postoji ogromna potreba za učinkovitim lijekovima, kao i pritisak na proizvođače da lijekove učine dostupnima po pristupačnim cijenama.

“Izuzetno smo zadovoljni što imamo još jedno oružje u našoj oružarnici za zaštitu od štete koju donosi covid-19”, izjavio je u intervjuu Charles Gore, izvršni direktor MPP-a.

Gore je rekao da se nada da će generička verzija Pfizerovog lijeka biti dostupna već za nekoliko mjeseci.

O kakvom se ugovoru radi?

Spomenutih 95 zemalja u licencnom ugovoru pokrivaju oko 53% svjetske populacije i uključuju sve zemlje s niskim i nižim srednjim dohotkom i neke zemlje s višim srednjim dohotkom u podsaharskoj Africi. Popis uključuje i zemlje koje su u posljednjih pet godina prešle iz nižeg srednjeg na viši srednji status, kažu iz Pfizera i MPP-a.

Pfizer će se odreći naknada za prodaju u zemljama s niskim dohotkom. U ostalim zemljama s popisa neće uzimati naknade sve dok covid-19 Svjetska zdravstvena organizacija klasificira kao hitnu javnozdravstvenu situaciju od međunarodnog značaja.

Očekuju se visoke razine potražnje za Pfizerovom verzijom lijeka. Iz firme javljaju da predviđaju proizvodnju 180.000 kompletnih terapija do kraja sljedećeg mjeseca i najmanje 50 miliona do kraja 2022. godine.

Otkrili i moguću cijenu

Ipak, Pfizer bi mogao biti preopterećen dok pokušava opskrbiti 47% svjetske populacije. Izvršni direktor Pfizera rekao je prošle sedmice da bi tržište za lijek moglo imati do 150 miliona ljudi i da bi mnoge zemlje mogle biti zainteresirane za kupnju doza za svoje strateške rezerve.

Pfizer će proizvedene zalihe lijeka prodavati utemeljeno na prosječnom dohotku svake zasebne države. U Sjedinjenim Državama očekuje se da će cijena Pfizerovog lijeka biti slična cijeni lijeka Merck&Co, koja iznosi okvirno 700 dolara po terapiji.

Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merck&Co i Pfizer Inc/BioNTech pokazale su se uspješnima u ublažavanju najgorih posljedica covida-19 ako ih se uzme dovoljno rano, ali liječnici napominju da je prevencija bolesti cijepljenjem bolje rješenje nego liječenje tabletama.