Život i zdravlje

Porast broja zaraženih

Pfizer traži od SAD-a da dopusti vakcinu za djecu u dobi od pet do 11 godina

07/10/2021

Agencija za hranu i lijekove morat će odlučiti ima li dovoljno dokaza da su injekcije sigurne i da će djelovati kod mlađe djece kao i kod tinejdžera i odraslih.

Pfizer je zatražio od američke vlade dopuštenje upotrebe vakcine protiv COVID-19 za djecu u dobi od 5 do 11 godina, što bi bio veliki korak u borbi boriti protiv alarmantnog porasta infekcija kod mladih i pomoći školama da ostanu otvorene.

Ako regulatori odobre vakcinu, vakcinacija djece koja bi trebala biti u smanjenim dozama mogla bi započeti u roku od nekoliko sedmica za otprilike 28 miliona američke djece u toj dobnoj skupini.

Mnogi roditelji i pedijatri zahtijevaju zaštitu za djecu mlađu od 12 godina što je trenutna granica za vakcinaciju protiv COVID-19 u SAD-u. Ne samo da djeca ponekad mogu ozbiljno oboljeti, već i zadržavanje u školi može biti rizično s obzirom da se koronavirus još uvijek širi brže u zajednicama koje imaju manje vakcinisanog stanovništva.

Agencija za hranu i lijekove morat će odlučiti ima li dovoljno dokaza da su injekcije sigurne i da će djelovati kod mlađe djece kao i kod tinejdžera i odraslih. Nezavisno stručno vijeće raspravljat će 26. oktobra o odobrenju vakcine za djecu mlađu od 12 godina.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech rekli su da njihovo istraživanje pokazuje da bi mlađa djeca trebala dobiti trećinu doze koja se sada daje svima ostalima. Nakon druge doze, djeca od 5 do 11 godina razvila su razine antitijela za borbu protiv virusa jednako snažne kao i one koje su dobili tinejdžeri i odrasli.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.