Život i zdravlje

Pića koja su ukusnija od vode, a zdrava poput nje

12/06/2015

Niko ne osporava važnost vode za zdravlje čovjeka – ono je sastavni dio našeg organizma te neophodno za obavljanje svih funkcija u tijelu. No nutricionisti napominju da se osobe koje piju samo vodu zakidaju za bogatstvo hranjivih sastojaka poput antioksidanata koje mogu dobiti iz drugih zdravih napitaka i koje imaju blagonaklono djelovanje na organizam.

1. Zeleni čaj

Redovno ispijanje zelenog čaja snižava holesterol i krvni tlak, stabilizira nivo šećera u krvi i štite od negativnih djelovanja slobodnih radikala u tijelu. Novija istraživanja pokazuju da ovaj napitak štiti i mozak, tačnije sprječava propadanje stanica u dijelu ovoga organa rezerviranog za pamćenje i koncentraciju.

Stručnjaci vjeruju da je glavni razlog za to sastojak katehin, inače snažni antioksidant. Treba imati na umu da ćete najviše pozitivnih blagodati dobiti ako čaj pripremate od minimalno procesuiranih listića zelenog čaja, koji sadrže i najviše hranjivih tvari.

2. Kokosova voda

Kokosova voda je u posljednjih nekoliko godina postala apsolutni hit među osobama koje pokušavaju živjeti zdravo. Posebno je popularan nakon vježbanja, jer predstavlja odličan izvor prirodnih elektrolita tijela – natrija, kalija i magnezija, ali bez dodataka umjetnih šećera kojima obiluju sportska energetska pića.

Stručnjaci sugeriraju da pažljivo čitate deklaracije prilikom kupnje ovoga pića, jer se u industrijskoj proizvodnji dodaju brojni aditivi koji smanjuju zdravstvenu vrijednost kokosove vode.

3. Pivo

Studija objavljena u stručnom magazinu PLOS One povezala je ispijanje piva s manjkom rizika od dobivanja neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsona i Alzheimera. Tačnije, osobe koje su ispijale jedno pivo dnevno (i nisu ga kombinirale s niti jednim drugim alkoholnim pićem) imale su 59 posto manje šanse od dobivanja spomenutih bolesti u odnosu na osobe koje ne piju alkohol.

Studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry potvrdila je ova istraživanja, te otkrila da je za to zaslužan antioksidant xanthohumol koji blagonaklono djeluje i na kardiovaskularni sistem.

4. Mlijeko

Ovaj mliječni proizvod prate mnoge kontradiktorne karakteristike – dok jedni tvrde da je odličan izvor kalcija koji održava zube i kosti zdravima, drugi ga povezuju s porastom debljine kod djece. Nova studija Univerziteta u Kansasu pokazala je redovno ispijanje mlijeka povećava nivo glutationa u mozgu.

Riječ je o moćnom antioksidantu koji smanjuje propadanje stanica uzrokovanih kretanjima slobodnih radikala. Dakako, najviše koristi dobiva se ispijanjem mlijeka koje je uzgojeno na organski način i s minimalno procesuiranja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.