američka studija

Pijaca u Wuhanu najvjerovatniji izvor COVID-19

WHO je predložio prošlog mjeseca formiranje nove komisije eksperata koja bi istražila izvor koronavirusa

Prvi poznati slučaj zaraze virusom COVID-19 utvrđen je kod trgovca na pijaci u kineskom gradu Wuhanu, a ne računovođe koji izgleda nije imao veze sa pijacom ali čiji je slučaj podgrijao spekulacije da je virus mogao “izaći” iz laboratorije, navodi američka studija.

Porijeklo virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19 ostaje misterija i veliki izvor napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

U zajedničkoj studiji Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ovoj godini odbacuje se teorija da COVID-19 potiče iz laboratorije, navodeći da je najvjerovatnija hipoteza da je zaraza prenesena s čovjeka na čovjeka, najvjerovatnije putem trgovine životinjama.

Ekspertski tim pod vodstvom WHO proveo je četiri sedmice u i oko centralnog grada Wuhana s kineskim naučnicima, nakon čega je u zajedničkom izvještaju u martu navedeno da je virus SARS-CoV-2 najvjerovatnije prenesen sa šišmiša na ljude, ali da je potrebno dodatno istraživanje.

Računovođa, prva je osoba oboljela od COVID-19 čiji su se prvi simptomi pojavili 16. decembra 2020., nekoliko dana kasnije nego što se prvobitno vjerovatno, tvrdi Michael Worobey, šef odjela ekologije i evolucijske biologije na Univerzitetu Arizona, u studiji koju je objavio žurnal Science u četvrtak.

Zabunu je izazvao problem sa zubima koji mu se pojavio 8. decembra.

– Pojavljivanje simptoma uslijedilo je nakon višestrukih slučajeva kod radnika na pijaci u Huananu, na kojoj je prodavačica morskih plodova postala prva zaražena osoba s pojavom bolesti 11. decembra – piše u studiji.

Također se navodi da su najraniji simptomatski slučajevi povezani s pijacom, konkretno s u dijelu na kojoj se priodaju rakuni, što pruža snažan dokaz da se s pijace sa životinjama vodi porijeklo pandemije.

WHO je predložio prošlog mjeseca formiranje nove komisije eksperata koja bi istražila izvor koronavirusa, prenosi Reuters.