Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

adis bešlić

Pionirska dolina ima puno potencijala, kreću projekti digitalizacije i zoo škole

lav-pionirska-dolina

Govoreći o Pionirskoj dolini, kao veoma značajan izdvojio je projekt postavljanja video nadzora koji je koštao nešto više od 30.000 KM i urađen je u saradnji s resornim ministarstvom. Bešlić je dodao da su ponosni na to jer puno posjetilaca dolazi u Pionirsku, a video nadzor im pomaže i da prate šta se dešava sa životinjama

Preduzeće Park Sarajevo pozitivno je poslovalo u prošloj godini, njihove ekipe trenutno rade na proljetnom uređenju grada, a uz redovne aktivnosti planiraju i niz projekata u Pionirskoj dolini među kojima su digitalizacija i zoo škola.

Direktor KJKP Park Sarajevo Adis Bešlić, koji je na toj poziciji nepunih godinu dana, rekao je da su u prvoj godini mandata, odnosno u drugom polugodištu 2021. uspjeli ostvariti vrlo dobre rezultate.

– Preduzeće je poslovalo pozitivno u 2021. uzimajući u obzir da je predhodna godina, prije mandata ove uprave, završena s minusom od 549 hiljada KM. Ono što nas je dočekalo u prvom polugodištu, kada smo tu stigli, bio je minus više od od milion i 180 hiljada KM. Pozitivno poslovanje u iznosu od sto hiljada KM je svakako nešto čime se možemo pohvaliti – izjavio je Bešlić za Fenu.

Pandemija je, kako je dodao, uticala na rad ovog preduzeća pogotovo kada je riječ o posjetama Pionirskoj dolini. Pred kraj godine su s projektom “Zimska čarolija” ipak napravili iskorak i omogućili posjetiocima da uživaju u sadržajima koje su pripremili.

– Koronavirus ranije, a sada rat u Ukrajini odražavaju se naše poslovanje kada je riječ o radu sa našim dobavljačima. Cijene su veoma visoke, preduzeće poštuje Zakon o javnim nabavkama i dešava se da nam to stvara dosta teškoća prilikom provođenja procedura tendera – dodao je Bešlić.

Govoreći o Pionirskoj dolini, kao veoma značajan izdvojio je projekt postavljanja video nadzora koji je koštao nešto više od 30.000 KM i urađen je u saradnji s resornim ministarstvom. Bešlić je dodao da su ponosni na to jer puno posjetilaca dolazi u Pionirsku, a video nadzor im pomaže i da prate šta se dešava sa životinjama.

U pripremi je obrazovni program koji su nazvali “Zoo škola” o čemu je uprava Parka razgovarala sa ministricom za odgoj i obrazovanje KS Naidom Hotom-Muminović gdje bi učenici prvih, drugih i trećih razreda osnovnih škola u KS, njih gotovo 15.000, dolazili u Pionirsku dolinu. Za njih bi bio pripremljen program obilaska zoološkog vrta, edukativni dio o aktivnostima preduzeća Park, kao i vrijeme za igru.

– To je dobra priča koju ćemo realizovati. Kada je riječ o Pionirskoj dolini tu je puno potencijala i ono što mi je bitno da završimo u ovoj godini je projekt digitalizacije što je trend u svijetu. Moramo postaviti LCD ekrane da se ljudi mogu lakše snalaziti i primati razna obavještenja – dodao je Bešlić.

Pilot-projekt ‘Zimske čarolije’ veoma je dobro prošao u Pionirskoj dolini, tako da su odlučili da slične manifestacije pripreme za svako godišnje doba.

– Dodatno sa Ministarstvom privrede KS planiramo da uradimo i ambijentalno opremanje, pri tom mislim na opremanje kućica koje se koriste na bazarima kako bismo mogli pripremiti manifestacije poput različitih sajmova – naveo je Bešlić.

Napomenuo je da u Pionirskoj dolini imaju ekipu koja se brine o svim životinjama koje su pod stalnom veterinarskom kontrolom i imaju dovoljno hrane. Bešlić je dodao da je bilo nekih natpisa da životinje nisu dovoljno uhranjene, te naglasio da to nije tačno.

– Govorimo o više od 250 životinja, odnosno više od 35 životinjskih vrsta, a moram izdvojiti majmune gibone koji su došli u februaru prošle godine u naš zoološki vrt i oni su stvarno atrakcija. Njihovim dolaskom zoološki vrt je dobio posebno priznanje i uvršten je na svjetsku eminentnu listu zaštite ugroženih životinjskih vrsta. Mi smo među 22 zemlje u svijetu koje drže te majmune gibone – dodao je Bešlić.

Preduzeće Park ima pet radnih jedinica – Centar i Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća i Ilidža i radnici su na terenu. Tokom predproljetnog uređenje grada u protekla tri mjeseca (prvi kvartal) zimska služba ovog preduzeća očistila je parkovske staze ukupne površine više od 650 hiljada metara kvadratnih, rađena je higijena na više od 35 miliona kvadrata, urađeno je košenje i izgrabljivanje travnjaka kao priprema za novu vegetativnu fazu na više od milion metara kvadratnih, a posebna ekipa radila je na njezi i zaštiti 3.593 stabla.

– Preduzeće je zaduženo za tri miliona kvadrata javnih zelenih površina u KS što je 37 posto od ukupnih površina u KS. Nastavljamo dalje, pripreme se trenutno rade na uređivanju ružičnjaka, cvijetnih gredica kao priprema za sadnju cvijeća u maju. To cvijeće proizvodimo u našem rasadniku u Nedžarićima i ove godine će biti proizveden znatno veći broj tih sadnica kako bismo naš grad dodatno uljepšali – istakao je Bešlić.

Velika aleja na Ilidži već desetak godina nije u nadležnosti preduzeća Park Sarajevo, već nadležnost nad Velikom alejom i Vrelom Bosne ima KJU za zaštićena prirodna područja.

– Oni nas redovno angažuju svake godine s obzirom da imamo specijaliziranu jedinicu za zaštitu i njegu visokih stabala platana koji se tamo nalaze i održavamo to na profesionalan način. Dobar primjer je i Butmirska cesta gdje smo na platanima koji su stari više od stotinu godina uradili dekaptaciju i orezivanje i to je bio veoma zahtjevan posao – naveo je Bešlić.

Kada je riječ o Vilsonovom šetalištu, tamo rade uzgoj i sadnju novih sadnica lipe, kestena i drugo, a sve u saradnji s Općinom Novo Sarajevo.

– Sa dosta sarajevskih općina pokrenuli smo saradnju na zajedničkim projektima. Također ćemo sa Gradom Sarajevo uraditi puno projekata u ovoj godini – naveo je Bešlić za Fenu.