Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Pionirska dolina od danas prelazi na ljetni režim rada

pionirska dolina sarajevo fena (1)

Od danas će i životinje u zoološkom vrtu imati ljetni tretman ishrane, a s višim temperaturama duže će boraviti na otvorenom, na suncu i u druženju s posjetiocima

Pionirska dolina od danas zvanično prelazi na ljetni režim rada. Pionirska dolina i zoo vrt od danas će za posjetioce biti otvorena dva i po sata duže u odnosu na zimski period rada.

– Radno vrijeme od danas je produženo tako da će omiljena oaza namijenjena za porodice svoje kapije za posjetioce tokom aprila otvarati u 8.00 sati, a kraj radnog vremena svakog dana je 19.00 sati. Ukupno 11 sati dnevno posjetioci će moći koristiti za šetnju, rekreaciju, zabavu i posjetu zoološkom vrtu koji je dom za više od 250 životinja – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Od danas će i životinje u zoološkom vrtu imati ljetni tretman ishrane, a s višim temperaturama duže će boraviti na otvorenom, na suncu i u druženju s posjetiocima.

– To se prije svega odnosi na stanovnike Pionirske doline koji potiču iz toplijih krajeva. Tako su giboni veći dio dana u krošnjama stabala i na ostrvu jednog od jezera, koje je ustvari dvorište njihovog doma. Lavovi, tigrica, lemuri, zebre, eland antilope i drugi neće se više morati sklanjati s hladnoće u svoje zagrijane prostorije – kazala je Hamza.

Prema njenim riječima, drugačije će im u odnosu na zimski režim rada biti posluživani obroci, jelovnik prilagođen sparnim ljetnim danima, pa će sada dobijati obimom manje, a češće obroke, imat će i posebne poslastice kako bi lakše prebrodili više temperature. Voda i drugi napitci posluživati će im se češće i više puta u toku dana.

– Do jučer je Pionirska dolina radila do 16.30 sati, a tokom aprila bit će to do 19.00 sati. Kako nam bude stizalo ljeto, a dnevno svjetlo trajalo duže i mi ćemo svoje radno vrijeme produžiti, pa će to u ljetnim danima biti više od 12 sati dnevno – istakla je Hamza.