Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pisac krimi-romana uhapšen zbog neriješenih ubistava

china-police

Pisac krimi-romana Liu Yongbiao uhapšen je zbog četiri ubistva tupim predmetom od prije dve decenije, nakon što je najavio sličan zaplet u svom novom djelu.

Yongbiao je u uvodu za svoj roman “Prljava tajna” naveo da je već počeo da radi na novoj knjizi u kojoj se, “uz mnogo uzbuđenja raspetljavaju stari, neriješeni slučajevi za koje je kriva spisateljica, koja dugo izbjegava hapšenje nakon serije strašnih zločina”.

Kako prenosi “Guardian”, ove sedmice je otkriveno da se iza tog zapleta krije nešto više od puke piščeve mašte, jer je kineski pisac završio iza rešetaka zbog ubistava starih 20 godina.

“Čekao sam vas ovdje sve ovo vrijeme”, rekao je Yongbiao kada mu je policija došla na vrata.

Yongbiao je od prije četiri godine član Udruženja pisaca Kine i iza sebe ima jednu knjigu koja je adaptirana u TV seriju dugu 50 epizoda. Ekranizacija je bila ambicija i za njegov novi roman “Prelijepa spisateljica koja je ubijala”.

Policija vjeruje da je Liu jedan od dvojice muškaraca koji su ubili četiri osobe 29. novembra 1995. godine, nakon neuspjelog pokušaja pljačke jedne gostinske kuće. Prva žrtva im se suprotstavila, a nakon što su nju ubili palicom, odlučili su da ubiju i par koji je vodio kuću i njihovog 13-godišnjeg unuka.

Policija nije uspjela da pronađe ubice i zatvorila je slučaj, ali je nepune 22 godine kasnije jedan od inspektora uspio da nađe trag, koji im je pomogao da stignu do osumnjičenih.

Liu namjerava da završi svoj roman iza rešetaka, a kineski mediji navode da je u pismu supruzi definitivno priznao zločine.

“Sada sam konačno oslobođen tereta koji me je mučio tolike godine”, naveo je navodno u tom pismu.