legendarni košarkaš

Pismo koje je Kobe napisao sebi kao 17-godišnjaku je prava životna lekcija

kobe-bryant

Ovo zvuči jednostavno, možda misliš da ti za to ne treba neka prevelika pamet, ali dopusti da ti objasnim…

Kobe Bryant ostat će upamćen kao veliki košarkaš, a o tome kakav je bio čovjek možda najbolje svjedoči pismo koje je napisao mlađoj verziji sebe kad se povukao u penziju.

Kobe je tad imao 38 godina, a iza njega je bilo 20 godina karijere nakon što je s 18 godina zaigrao za L. A. Lakerse.

Pismo je napisao 20. juna 2016. godine, a namijenio ga je sebi kao 17-godišnjaku koji još ne zna da se nalazi na pragu velikog uspjeha i u njemu je otkrio kakve bi si savjete dao.

U nastavku pismo prenosimo u cijelosti.

“Dragi 17-godišnji ja,

kad se sutra ostvare tvoji snovi o igranju s Lakersima, moraš naći način za investiciju u budućnost svoje porodice i prijatelja. Ovo zvuči jednostavno, možda misliš da ti za to ne treba neka prevelika pamet, ali dopusti da ti objasnim.

Rekao sam INVESTIRAJ.

Nisam rekao POKLONI.

Da ti objasnim.

Možda ti se davanje materijalnih poklona tvojoj braći i prijateljima može činiti pravom odlukom. Voliš ih, uvijek su bili uz tebe dok si odrastao, čini ti se da je jedino ispravno da podijele tvoj uspjeh i sve što ide s tim. Onda im kupiš auto, veliku kuću, plaćaš im račune. Želiš da žive lijepim i udobnim životom, zar ne?

Moraš shvatiti da je tvoja briga za njih sebična, činiš to jer se TI osjećaš dobro, TEBE čini sretnim kad ih vidiš kako se smiješe bez ijedne brige na svijetu. Dok si se osjećao dobro sam sa sobom, time si im polako uzimao snove i ambicije. Davao si im materijalne stvari, ali uzimao si im najvrjednije: nezavisnost i rast.

Moraš shvatiti da ćeš biti glava porodice, a to uključuje i donošenje teških odluka, čak i onda kad tvoji prijatelji i porodica to neće razumjeti.  Investiraj u njihovu budućnost, nemoj im samo davati.

Iskoristi svoj uspjeh, bogatstvo i utjecaj da ih poguraš u pravom smjeru kako bi shvatili što oni sanjaju i shvate svoju pravu svrhu. Školuj ih, dogovori im intervjue za posao i pomozi im da postanu vođe na svoj način. Potiči ih da utroše istu količinu teškog rada i predanosti koja je tebi trebala da stigneš tamo gdje si sad i tamo gdje ćeš tek biti.

Pišem ti ovo kako bi mogao odmah započeti s tim, da ne moraš kasnije brinuti o povrijeđenosti i njihovoj borbi s ovisnostima na koje si ih naveo. Takva ovisnost samo vodi u ljutnju, kajanje i ljubomoru svih uključenih, čak i tebe.

Kako vrijeme prolazi, vidjet ćeš kako rastu nezavisno o tebi i imaju vlastite ambicije i vlastite živote, a zahvaljujući tome, imat ćete puno bolji odnos.

Postoji još puno toga što bih ti mogao napisati, ali znam da sa 17 godina nemaš strpljenja za 2000 riječi.

Sljedeći put kad ti budem pisao možda ću se osvrnuti na miješanje posla i porodici. Najvažniji savjet je da ti roditelji ostanu roditelji, umjesto da ti postanu menadžeri.

Prije nego što potpišeš svoj prvi ugovor, odredi budžet koji ćeš davati roditeljima kako bi mogli dobro živjeti, dok ćeš istovremeno razvijati svoje poslovanje i pripremati ljude za dugoročne uspjehe. Na taj će način tvoja djeca, djeca njihove djece i njihova djeca imati osiguranu budućnost.

Tvoj će se život ubrzo promijeniti i sve će se dogoditi jako brzo. Pusti da ti se sve slegne kad legneš spavati nakon devet sati treninga.

Vjeruj mi, ako stvari postaviš odmah na početku, izbjeći ćeš puno suza i boli.

S ljubavlju, Kobe”