Život i zdravlje

Pitanja koja sebi trebate postaviti prije nego prekinete vezu

22/10/2015

Na početku veze čini se kao da će ljubav trajati zauvijek, ali pri pojavi prvih problema stvara se zasićenje i počinjemo se pitati jesmo li stvarno stvoreni jedno za drugo.

Jedna od najtežih životnih odluka je napustiti nekoga s kime smo dijelili sve, zato je prije konačnog pozdrava i okretanja nove stranice potrebno sebi postaviti ova tri ključna pitanja, savjetuje Elite Daily.

1. Zašto?

Prekidi su uvijek teški i emotivni, ne samo zbog samog prekida, već i svega što on sa sobom nosi. Ponekad je rezultat trenutne odluke nakon veće svađe ili neslaganja, ali češće prekidi traju sedmicama, pa i mjesecima zbog nesigurnosti je li odluka ispravna. U tom razdoblju se “jedemo” iznutra, vraćaju se uspomene i preplavljuju nas emocije, kojima potom prepuštamo konačnu odluku. Međutim, to je najveća greška koju možemo učiniti jer osjećaji ne smiju odlučivati umjesto nas. Oni nas samo sputavaju u razabiranju ispravnog od neispravnog. Nije dovoljno znati da se osjećamo loše ili povrijeđeno, nužno je otkriti zašto je to tako.

2. Jesu li problemi rješivi?

Nakon što shvatimo da se s partnerom u mnogočemu ne slažemo, valja se zapitati je li to rezultat različitih karaktera koji zajedno ne mogu ili pak trenutnih trzavica koje razgovorom treba riješiti. Najlakše je prekinuti i osjetiti slobodu nakon mučne veze. Ali, je li to ispravno? Biti u vezi nije lako, to zahtijeva niz kompromisa jer rijetki su oni koji su savršeno kompatibilni. Ipak, u nekim je slučajevima najpametnije prijateljski se razići. Zato je važno utvrditi što je korijen problema i može li se ljubav spasiti. Ako je odgovor “da”, veza zaslužuje drugu priliku.

3. Volimo li uistinu?

Nije isto misliti da nekoga volimo i znati da je tako. Osjećaji čine više štete nego koristi jer ih previše ističemo – definiramo ljubav kao osjećaj udobnosti s nekime. Istina je da ljubav nije samo osjećaj, ona je puno više od “leptirića” u stomaku. Pravo je pitanje što nam u životu znači onaj koga smo izabrali, koliko je partner utjecao na nas te bismo li bili isti i bez njega. Ako je on zaista jako utjecao na naš život, to znači da ga stvarno volimo. Ipak, ponekad ni to nije dovoljno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.