Završeno uređenje

Planinarski dom na Rudoj Glavi spreman za posjetioce, problem neprohodnost puta

planinarski_dom_Nedim_Pilav_Jogi (1)

I ovom prilikom apleujemo na nadležne gradske i kantonalne institucije da nam pomognu da konačno riješimo ovo pitanje, da sjednemo i dogovorimo jednom za sva vremena

Članovi Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ okončali su unutrašnje uređenje te vanjsku sanaciju planinarskog doma „Nedim Pilav Jogi“ na Rudoj Glavi.

U klubu ističu da su na ovaj način željeli stvoriti bolje uvjete za boravak člaova ali i drugih gostiju, ljubitelja prirode.

„Mi smo iskoristili period kada je bilo manje gostiju i izvršili sanaciju i uređenje unutrašnjosti doma. Imali smo problem i s vanjskim dijelom terase gdje je ploča koja je izložena meteouslovima propala i morali smo intervenisati te na fasadi koja se mora zaštititi. Radove su finansijski podržali Vlada BPK i Grad Goražde kao i članovi kluba“ – pojašnjava predsjednik kluba Zajko Šovšić.

Naglašava da je planinarski dom sada spreman za goste koji se planinarima najavljuju iz gradova širom BiH ali i regije. Međutim, problem predstavlja održavanje blizu sedam kilometara nekategorisanog puta, koje nikada nije trajno riješeno.

„Toliko godina, od 2009. Kada je dom napravljen u dilemi smo ko je nadležan za održavanje dionice puta u dužini od 6.700 metara jer nekada je bilo riješenja od Vlade BPK ili općine, odnosno grada ali nikada nije sistemski rješeno. Snijeg padne i mi razmišljamo da zaključamo dom, što je žalosno“ – ističe Šovšić.

Napominje da za boravak na Rudoj Glavi vlada veliko interesovanje, posebno u zimskom periodu

„Evo i sada imamo upite izviđača iz Visokog, Zenice, Novog Pazara i svi traže odgovor na koji način mogu u januaru doći, ali mi im još ne možemo odgovoriti. I ovom prilikom apleujemo na nadležne gradske i kantonalne institucije da nam pomognu da konačno riješimo ovo pitanje, da sjednemo i dogovorimo jednom za sva vremena i da našim građanima i gostima omogućimo nesmetan dolazak do Rude Glave. Planinarima ne treba čistiti snijeg, ali treba svim ostalim građanima, porodicama s djecom jer moramo razmišljati i unaprijed, ako se neko dijete povrijedi ili zatreba bilo kakva pomoć, šta ćemo s njim ako je put neprohodan, a bilo je i takvih situacija“ – naglasio je predsjednik PK „Goražde – Maglić.

Ističe da planinarski dom „Nedim Pilav Jogi“ i lokalitet Rude Glave ima sve uvjete za ugodan boravak na čistom planinskom zraku, kako organiziranih grupa tako i porodica. Dom posjeduje dovoljan broj ležajeva, grijanje, kuhinju i sve ostalo što je potrebno. U klubu se nadaju da će lokalne institucije prepoznati potrebu rješavanja dugogodišnjeg problema i uvrstiti putnu komunikaciju u redovno održavanje. Na osnovu dosadašnjih iskustava planinari ističu da je za održavanje puta do Rude Glave u zimskom periodu potrebno oko 5.000 KM.