bpk

Planinarsko udruženje “Klek” iz Goražda privlači ljubitelje prirode svih uzrasta

planinari – udruzenje klek – fena

S obzirom da Bosanskopodrinjski kanton Goražde obiluje prirodnim ljepotama, doprinos njihovoj promociji dali su i davanjem naziva udruženju po jednom od najljepših vrhova kantona, Kleku, sa 1.743 metra nadmorske visine, gdje su uradili odnosno markirali stazu. Na vrhu su postavili tablu i kutiju u kojoj će utiske moći ostavljati svi posjetioci

Planinarsko udruženje “Klek“ Goražde, iako relativno mlado, za kratko vrijeme pobralo je simpatije brojnih, posebno mlađih zaljubljenika u prirodu.

U udruženju naglašavaju kako im je namjera upravo dati doprinos očuvanju prirodnih ljepota, ali i educirati mlađe generacije o važnosti njihovog očuvanja.

S obzirom da Bosanskopodrinjski kanton Goražde obiluje prirodnim ljepotama, doprinos njihovoj promociji dali su i davanjem naziva udruženju po jednom od najljepših vrhova kantona, Kleku, sa 1.743 metra nadmorske visine, gdje su uradili odnosno markirali stazu. Na vrhu su postavili tablu i kutiju u kojoj će utiske moći ostavljati svi posjetioci.

U međuvremenu su obezbjedili i objekat na lokalitetu Bivolice koji su stavili u funkciju planinarskog doma te realizovali i druge projekte.

– Realizovali smo dva veoma bitna projekta – adrenalin park na lokalitetu Mišjaka i dom na Bivolicama gdje je mlada i angažirana ekipa proteklih mjeseci vrijedno radila i rezultat je objekat koji ponovo može poslužiti za planinarska druženja i edukacije mlađih koji su prije nekoliko sedmica uživali u ljepotama ovog područja. Bivolice su u fokusu naših aktivnosti i u narednom periodu, a preostaje nam da obezbijedimo ogrijev kako bi mogli planirati naše aktivnosti i tokom zimskog perioda – pojašnjava predsjednik udruženja Samir Hodžić.

Udruženje koje broji više od 50 članova, pobralo je simpatije mladih planinara što svjedoči o sve većem interesovanju za ovaj vid rekreacije i druženja van grada.

– Zaista smo prijatno iznenađeni velikim interesom za naše udruženje što nam je podsticaj da aktivnije krenemo i sa planinarskim turama. Vjetar u leđa nam daje to veliko interesovanje građana za hodanje u prirodi i upoznavanje s prirodom i mi ćemo im nastojati to i omogućiti u narednom periodu. Posebno nam je drago što nam se pridružuju i mlađe generacije koje od ranog djetinjstva treba učiti zdravim i korisnim navikama – ističe Hodžić.

Navodi da će oni stariji i iskusniji imati priliku već sutra učestvovati u pohodu na Maglić i Trnovačko jezero, koji organizuje ovo udruženje.