Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Planine na jugu Rusije do sada krile tajnu o marihuani i opijumu

30/05/2015

Dva zlatna bonga, stara 2.400 godina, koja su koristili plemenski poglavice Skita, otkriveni su u Caucasus planinama u južnoj Rusiji. U njima je bilo debelog crnog taloga, a prema tim ostacima, naučnici su zaključili kako su se iz bongova pušili opijum i kanabis tokom ceremonijalnih procedura, piše Independent.

Skiti su bili nomadski ratnici koji su vladali velikim dijelom Evrope i Azije između 9. stoljeća prije nove ere i 4. stoljeća. Na području gdje je danas Ukrajina osnovali su tzv. Skitsko kraljevstvo koje se protezalo od Dunava do Kine.

Nekoliko historičara kaže kako su Skiti pušili jake mješavine kanabisa i opijuma kako bi promijenili svoje stanje uma prije odlaska u bitku.

Osim bongova, u grobu su pronađene i zlatne čaše te prstenje. Zanimljivo je kako su ovi predmeti pronađeni sasvim slučajno kad su ih iskopali građevinski radnici koji su postavljali električne vodove.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.