Vanuatu

Pleme koje je poštovalo princa Phillipa kao boga održava ritualno oplakivanje

Vanuatu (1)

“Fokus je na muškarcima koji piju napitak dobiven iz korijena biljke papra – to je ključ za otvaranje vrata za drugi svijet.”

Pleme u udaljenoj pacifičkoj otočnoj državi Vanuatu, koje je princa Philipa doživljavalo kao boga, njegovu smrt će obilježiti ritualnim tugovanjem i svečanim plesom, kazao je stručnjak.

Grupa koja živi u selima na otoku Tanna na području bivše anglo-francuske kolonije poštovala je vojvodu od Edinburgha i vjerovala je da je on reinkarnacija drevnog ratnika koji je napustio otok kako bi otišao u rat.

Izrazito duhovna grupa u Yaohnanenu i okolnim selima vjeruje da će se ratnik vratiti na otočje s bogatom bijelom ženom.

Etnolog Kirk Huffman, stručnjak za takozvani “pokret princa Philipa”, rekao je za Daily Telegraph: “Pretpostavljam da će biti nekih ritualnih tugovanja, nekih posebnih plesova.”

“Fokus je na muškarcima koji piju napitak dobiven iz korijena biljke papra – to je ključ za otvaranje vrata za drugi svijet.”

“Na Tanni se taj napitak ne smatra pićem za opijanje, već se vjeruje da on povezuje materijalni s nematerijalnim svijetom.”

Dodao je da bi otočani mogli nastaviti s duhovnim običajima povezujući svoja vjerovanja s princom Charlesom, koji je posljednji put posjetio Vanuatu 2018. godine.