Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pobacila kako bi spasila život bolesnom bratu (VIDEO)

sestra-brat

Kako bi spasila život svom bratu, 24-godišnja Kineskinja Yang Li prekinula je trudnoću. Naime, vijest da će njen pet godina stariji brat Yang Jun umrijeti ako mu ne transplantiraju koštanu srž doznala je kad je bila trudna tri mjeseca.

Yangu je u septembru prošle godine dijagnosticiran limfom, pet je puta išao na hemoterapiju i 18 puta na zračenje te je bio i na operaciji. Nalazi su u julu pokazali da se rak vratio, a liječnici su mu rekli da će se oporaviti jedino uz transplantaciju koštane srži, a savršeni donor je njegova sestra.

“Bilo mi je strašno reći to sestri, ali mislio sam i na svoju kćer koja ima sedam godina i nisam htio da ona odrasta bez oca”, rekao je.

Kad je saznala da bi operacija djelovala pogubno na bebu koju nosi, Li je morala odlučiti između brata i djeteta.

“Odrasli smo u malom selu i bili smo siromašni, ja sam živjela s tetom, a Jun je radio i uvijek mi je donosio darove kad bi došao kući. Kad sam došla u Hangzhou počela sam raditi u salonu za uljepšavanje a Jun se toliko brinuo za mene da je svaki dan dolazi u salon i vozio me kući. Ako nisam imala novca za jelo, odveo bi me u trgovinu i kupio mi sve što mi je trebalo”, ispričala je sestra.

Sa suprugom je donijela odluku da će ona prekinuti trudnoću kako bi pomogla bratu.

“To mu je bila zadnja šansa, morala sam mu pomoći”, rekla je.

Trudnoću je prekinula 3. oktobra, a sad se oporavlja kako bi mogla bratu donirati koštanu srž. Iako još nije određen datum transplantacije, liječnici su optimistični jer je ona, kako tvrde, savršeni donor svom bratu.

Jun je na terapije potrošio 44.500 dolara, u dugu je 30.000 dolara, a za operaciju mora skupiti još 60.000. Priču o njemu i sestri prenijeli su mediji u Kini, a preko društvenih mreža za njih doznaje svijet te se javlja sve više ljudi koji mu žele pomoći da napokon ozdravi.