Život i zdravlje

Luke Grenfell-Shaw

Pobijedio rak: Biciklom putuje svijetom i prikuplja novac za oboljele

12/01/2021

Ispričao je da je nakon saznanja da boluje od raka odlučio da nekada putuje svijetom ako uspije pobijediti ovu tešku bolest.

Luke Grenfell-Shaw, 27-godišnji Britanac koji je pobijedio rak prije tri godine, sada biciklom putuje iz Velike Britanije prema Kini kako bi prikupio novac za osobe oboljele od iste bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj Britanac je imao 24 godine kada mu je dijagnosticiran rak, ali nikada nije odustajao od borbe da pobijedi opaku bolest.

“Bilo je to posljednje što sam očekivao da čujem. Bila je to vrlo rijetka bolest i vrlo agresivna. Već je vrlo uznapredovala. Nisam mislio da ću dočekati Božić”, kazao je Shaw.

Ispričao je da je nakon saznanja da boluje od raka odlučio da nekada putuje svijetom ako uspije pobijediti ovu tešku bolest.

“Tog dana imao sam na umu samo jednu ideju. Mislio sam da ako ipak poživim malo duže da putujem svijetom”, kazao je Shaw.

Ističe da ljudi uvijek imaju priliku da sami kreiraju prilike i mogućnosti, čak i kada se suočavaju s teškim situacijama i izazovima kao što su bolesti.

Shaw je krenuo na put biciklom u januaru 2020. godine, ali se ipak vratio u Englesku u martu zbog pandemije koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet.

U augustu je ponovo odlučio krenuti te je stigao do Istanbula nakon što je prethodno prošao kroz Francusku, Njemačku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Srbiju, Rumuniju, Moldaviju i Ukrajinu.

Ove sedmice planira napustiti Istanbul i nekada kasnije stići do Kine, vozeći bicikl kroz Iran, centralnu Aziju, Pakistan i Indiju.

Shaw snimke i fotografije o svom putovanju objavljuje na društvenim mrežama i na taj način prikuplja pomoć za nevladine organizacije koje pomažu osobama oboljelim od raka.

Osim što prikuplja novac za ove organizacije, ovaj odlučni Britanac ljudima želi prenijeti iskustva o borbi s rakom, ali i upoznati nove zemlje, kulture i ljude.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.