Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pobjegla od ugovorenog braka i zadivila svijet svojim pjesmama

afganistanka

Afganistanka Sonita Alizadeh (19) imala je svega osam godina kada su njeni roditelji pokušali da je udaju za starijeg čovjeka u zamjenu za novac.

Sonita je danas jedna od rijetkih Afganistanki koje se bave rep muzikom, a nedavno je progovorila o tome kako je pobjegla od strašne ugovorene sudbine, ali i o svom video spotu na YouTubeu koji joj je promijenio život.

Prvi put roditelji su pokušali da je udaju kada je imala svega osam godina, kada je sa porodicom pobjegla iz ratom zahvaćenog Afganistana u susedni Iran.

Srećom, taj njihov pokušaj je propao

Kada je napunila 16 godina, majka joj je rekla da mora da se uda za nepoznatog muškarca. Razlog je bio taj što se njen rođeni brat ženio, a za svadbu je bilo potrebno 7.000 dolara. Muškarac za kojeg je trebalo da se uda ponudio je 9.000 za nju.

[yuzo_related]

– Nisam mogla da dišem ni govorim. Kad mi je majka rekla da će morati da prodaju, srce mi se slomilo. Shvatila sam da, za razliku od mog brata, ništa ne vrijedim. Niko me nije razumio – ispričala je Sonita za BBC, poredeći to iskustvo sa “nečim najbližim smrti”, prenosi Blic.

Ipak, Sonita je odbila da pođe sa majkom i u znak bunta počela da snima rep pjesmu protiv dogovorenih brakova kroz koje svake godine prolazi 15 posto afganistanskih djevojčica.

Tinejdžerka nije mogla da radi u Iranu jer nije imala legalna dokumenta. Ipak, uspjela je da pronađe posao u jednoj nevladinoj organizaciji, gde je čistila toalete. Za to vrijeme uspjela je da nauči da čita i piše.

Nakon što je čula jednu pjesmu repera Eminema, počela je da piše svoje pjesme, nakon čega se osmjelila i snimila jednu numeru, uprkos iranskom zakonu koji ženama zabranjuje tako nešto bez posebne dozvole vlasti.

Inspiraciju za video spot “Brides for sale” (Mlade na prodaju) dobila je kada je vidjela modrice na licu jedne svoje prijateljice.

Sonitin spot se munjevitom brzinom proširio internetom i završio na afganistanskoj televiziji. Čak je i njena majka, koja je dva puta pokušala da je proda, bila zadovoljna i govorila kako je njena kćerka dobra.