Život i zdravlje

medicina

Podvig niških ljekara: Uklonili su mu tumor s vrata težak pet kilograma

28/01/2019

Direktor Klinike za anesteziju KC Niš prof. dr. Radmilo Janković objašnjava za "Blic" da su anesteziolozi u ovakvim slučajevima na velikim mukama jer je pacijenta teško intubirati

Ljekari niške Klinike za stomatologiju uspješno su prošle nedjelje operisali pacijenta koji je na vratu imao tumor težak čak pet kilograma, saznaje “Blic“.

U pitanju je takozvana Madelungova bolest, odnosno višegodišnje taloženje masnog tkiva na vratu i ramenima, koja osim estetskog problema s vremenom stvara i probleme sa disanjem.

Pacijent je dobro i već je pušten na kućno liječenje, ali ga zbog veličine tumorske mase za mjesec dana očekuje još jedna operacija kada će biti otklonjena i druga polovina kritičnog tkiva.

Hirurg dr Andrija Ćosić kaže za “Blic” da je u pitanju benigna promjena i da su već rađene operacije ovakvog tipa, međutim, tumor od pet kilograma do sada nije zabilježen.

– U pitanju je višegodišnja evolucija, ne znamo tačno ni koliko dugo je sve raslo, zbog toga je i karakterističan izgled pacijenta. U ovakvim slučajevima, osim što ima estetski problem, kod pacijenta se javlja i problem sa disanjem, s obzirom na težinu masti koja se razvila u vratu. Otklonili smo desnu stranu sloja vodeći računa da ne povredimo neki o vitalnih krvnih sudova, to je bilo nezgodno jer je sve u jednoj masi. Susretali smo se sa ovakvim pacijentima, ali ovo je do sada, rekao bih, najveći tumor koji smo izvadili – objašnjava dr Ćosić.

Direktor Klinike za anesteziju KC Niš prof. dr. Radmilo Janković objašnjava za “Blic” da su anesteziolozi u ovakvim slučajevima na velikim mukama jer je pacijenta teško intubirati. Opšta anestezija podrazumjeva ukidanje svijesti, pacijent dobija analgetike i mišićne relaksante i postaje paralisan, što automatski znači da ne može da diše, zato anestezilog mora brzo da reaguje.

– Da biste to obezbjedili, morate da plasirate tubus u traheju, odnosno da kroz usta, aparatom laringoskopom, uđete kroz larinks u traheju. I u 95 odsto slučajeva to je rutinska stvar, ali kada dobijete ovakav slučaj, e to je već izazov. Nemoguća je intubacija kada imate veliku tumorsku masu. Do prije osam godina ovakve slučajeve uopšte nismo mogli da radimo, jednostavno smo ih skidali s programa ili se ne operišu ili ih pošaljemo za Beograd, jer nismo imali mogućnost niti je bilo koji anesteziolog uzimao odgovornost da to radi. Sada imamo veliko iskustvo i uspješno obavljamo ovakve stvari – objasnio je dr. Janković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.