Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte kako izgleda najstarija osoba s presađenim licem

Maurice Desjardins

Sedam godina Maurice Desjardins živio je u mukotrpnoj boli nakon što mu je lice potpuno izobličeno u nesreći tokom lova.

Sa 65 godina postao je najstarija osoba s transplantacijom lica, zbog čega ponovo može obavljati jednostavne aktivnosti poput žvakanja hrane, piše The National Post.

Kanađanin je povrijeđen 2011. tokom lova, a nesreća mu je oštetila facijalni živac, mišiće i kosti. Tim koji je uključivao devet hirurga i stotinjak drugog medicinskog osoblja na čelu s dr. Danielom Borsukom u bolnici Maisonneuve-Rosemont u Montrealu nevjerovatnu operaciju obavljao je 30 sati.

Priprema je trajala pet godina, tokom koje je Borsukov tim vježbao i čekao odgovarajućeg donatora kako bi mogli presaditi lice s jedne osobe na drugu. Operacija je obavljena u maju, ali bolnica je objavila detalje u srijedu.

“Ova delikatna operacija rezultat je godina pažljivog rada nevjerovatne ekipe, nevjerovatne hrabrosti i suradnje pacijenta i njegove porodice”, rekao je Borsuk na konferenciji za medije.

Kako bi izveli kompleksnu proceduru, jedna grupa hirurga uklonila je lice s nedavno preminulog donatora.

Trebalo im je 12 sati. Istovremeno, druga grupa kirurga uklanjala je Desjardinsovo lice, ostavljajući ga samo s očima, kapcima i čelom – što je trajalo više od 17 sati.

Desjardins je sad dobio jednu stvar koju je najviše želio: Može provoditi vrijeme s unukom bez da u njih bulje stranci.

“Već sad vodi normalniji život”, rekao je Borsuk. “Posjećuje me svake sedmice i u čekaonici niko ga ne gleda. Uvijek su buljili u njega, ali sad je samo još jedno lice u gužvi.”

Prije operacije koja mu je promijenila život, Desjardins je bio na pet rekonstruktivnih operacija, ali još uvijek nije mogao disati ni mirisati. Sad može gutati, žvakati, pa čak i smijati se. Još uvijek ne može govoriti, ali u procesu je ponovnog učenja.

Maurice će koristiti imunosupresive kako bi smanjio rizik odbacivanja presađenog lica.