Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

google earth

Pogledajte kako se Zemlja mijenjala posljednjih 30 godina

FILE PHOTO: Vials of Johnson & Johnson's Janssen coronavirus disease (COVID-19) vaccine candidate are seen in an undated photograph

Alat Timelapse radi kao animacija satelitskih snimki naše planete u razdoblju od 1984. do 2020. godine

Google Earth objavio je na YouTubeu niz videozapisa koji pokazuju koliko su se svjetski okeani, šume, ledenjaci, plaže i gradovi promijenili od 1984. do 2020. godine.

Kako bi podigli svjesnost o klimatskim promjenama, Google je ovih dana na svom servisu Google Earth objavio alat koji vjerno prikazuje koliko smo promijenili izgled Zemlje u samo nekoliko decenija,

Alat Timelapse radi kao animacija satelitskih snimki naše planete u razdoblju od 1984. do 2020. godine. Tako možete vidjeti animaciju koja pokazuje kako su se vaš grad ili država mijenjali tokom godina. Ipak, Googleove karte ne pokrivaju baš svaki dio svijeta.

Iako Google ističe da je gotovo polovina svjetskih šuma već iskrčena ili degradirana za ljudsku upotrebu, stopa krčenja šuma pala je. Između 2015. i 2020., ona je bila oko 10 miliona hektara godišnje, u odnosu na 16 miliona hektara godišnje devedesetih. Međutim, to ne mijenja činjenicu da se stabla sjeku alarmantnom brzinom.

Pogledajte kako se Zemlja mijenjala posljednjih 30 godina.