Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte kakvo je čudo Elon Musk jučer lansirao u svemir

spacex

SpaceX je uspješno lansirao i prizemljio svoju raketu Falcon 9, istovremeno lansirajući i satelit Telstar 19 VANTAGE u orbitu visoko iznad Zemlje. To je ujedno 13. lansiranje te kompanije ove godine i 26. uspješno slijetanje Falcona 9.

Raketa koju je kompanija lansirala u nedjelju ujutro iz Floride je posljednja i najsofisticiranija verzija iz tog programa, a u budućnosti bi trebala redovito slijetati na SpaceXov nosač autonomnih letjelica na Antlantiku. Falcon 9 Block 5, kako se raketa tačno zove, od sada će se koristiti u svim misijama.

Ta je raketa optimizirana kako bi se mogla brzo ponovno iskoristiti, a po mnogo čemu bolje izvodi slijetanje nakon lansiranja. Svi popravci i nadogradnje između letova svedeni su na najmanju moguću mjeru. Izvršni direktor SpaceXa Elon Musk tvrdi da Block 5 neće trebati velike rekonstrukcije u prvih 10 letova, i mogla bi izdržati do 100 letova prije nego što ode u “penziju”.

Krajnji cilj je vratiti raketu iz svemira na Zemlju u samo 24 sata nakon polijetanja. Trenutno najbrža raketa uspjela je to u dva i pol mjeseca.

SpaceX je prvi put lansirao Block 5 u maju ove godine, koristeći ga za slanje satelita za komunikaciju s Bangladešom. Do tada su slali prethodnu verziju rakete Block 4, koji su se mogli ponovo koristiti svega nekoliko puta.

Iako je Block 5 finalna verzija za Falcon 9, postoje još neke sitnice koje kompanija treba napraviti. SpaceX još uvijek treba dodati helijske spremnike u vozilo, koji su regulišu potisak tokom leta i to treba učiniti prije nego li raketa sa sobom povede ljude.

Raketa bi trebala povesti NASA-ine astronaute u Međunarodnu svemirsku stanicu, kao dio komercijalnog programa svemirske agencije. NASA zahtijeva da SpaceX lansira ovu raketu u konačnoj verziji za posadu barem sedam puta prije nego što u nju smjeste i ljude. Ali, budući da je prvi let izvršen bez spremnika s helijom, tehnički se ne množe računati pod pokusne letove. Jednom kada se spremnici ugrade, raketa će biti spremna.

SpaceX je izjavio kako će prvi let sa spremnicima ujedno biti i demonstracijski let za komercijalnu posadu, a u Međunarodnu svemirsku postaju poslat će praznu kapsulu za posadu.

U međuvremenu, jedna od najistaknutijih privatnih svemirskih kompanija nastavit će s testiranjem rakete Block 5 bez značajnijih nadogradnji, piše The Verge.