Život i zdravlje

Pokupili su mi tonu krušaka, ostavili praznu bocu likera

21/07/2015

Gola stabla dočekala su Marka Bačića kada je nedavno kročio u svoj voćnjak u Baranjskom Petrovu Selu u Hrvatskoj. Lopovi su mu pobrali i odvezli više od tone krušaka. Opustošili su gotovo 300 voćaka. Nije on, nažalost, izuzetak – kradljivci haraju poljima i voćnjacima po cijeloj Hrvatskoj, a šteta je golema, piše Večernji list.

“Odnijeli su sve što je bilo zrelo i što su mogli dohvatiti”, kaže 68-godišnji Baranjac.

Za berbu krušaka lopovi su se “zagrijavali” alkoholom pa su mu pokupili voće, a ostavili praznu bocu likera u travi. U trag bijelom i žutom kombiju, koji su, kako je čuo, zaškripali gumama i odvezli se u nepoznato, policija još nije ušla. Uvukli su se, pretpostavlja, pod okriljem noći.

Za pola sata Marko nabere 20 kilograma plodova pa, ako su bila dvojica-trojica, računa, trebalo im je sat i pol da odnesu tonu krušaka “jer nisu birali”. On pak u voćnjaku provede gotovo 120 sati mjesečno. Zasadio ga je prije šest godina i tek je ove sezone očekivao prvi “pravi” urod.

“Došao mi je ozbiljan kupac da bi uzeo čitavu tonu, a ja mu nemam što prodati. Kilogram je inače pet kuna”, razočarano pokazuje posjetnicu koju mu je mušterija ostavila.

Nije ovo prvi put da se našao na meti kradljivaca. Tona i po viljamovke, ali s druge adrese, nestala mu je i lani, a prorijedili su mu i breskve. Jednog je sitnog lopova čak i raskrinkao, upozorio ga da se ne vraća, ali on se nije dao omesti.

“Vjerovatno ih prodaju na tržnici. Nisam prije ni prijavljivao policiji. Krađa je postala način života i ne znam kako tome stati na kraj”, zaključuje penzionisani poručnik Hrvatske vojske.

“Problem je što se većinu tih počinitelja treba progoniti privatnom tužbom, a to građani izbjegavaju zbog visokih troškova sudskih postupaka, ali i zbog toga što znaju da neće imati od koga namiriti štetu jer su počinitelji najčešće iz socijalno najugroženijeg dijela stanovništva”, ističu u policiji.

Intervenirali su i u Slavonskome Brodu pretprošle jeseni zbog nesvakidašnje krađe na njivi. Ukradeno je, naime, nekoliko tona bundeva, a u vukovarskom se kraju bilježi i da su lubenice znale “dobiti noge”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.