Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokušali smo izdržati mjesec dana bez seksa, evo kako je to utjecalo na naš brak

apstinencija

Dva para su odlučila prihvatiti izazov i pokušati izdržati mjesec dana bez seksa da bi vidjeli kako će to utjecati na njihovu vezu. Svoja su iskustva podijelili za Daily Mail.

Judy i Chris zajedno su sedam godina, od čega su pet godina u braku i imaju petogodišnjeg sina. U prosjeku se seksaju dva puta sedmično.

Chris (41):

Kad mi je Judy predložila ovaj eksperiment, nisam bio baš oduševljen jer je seks važan dio našeg braka.

Već nakon tri dana mi je počeo nedostajati, osjećao sam se kao da sam na dijeti, a imam veliku želju za slatkim. Peti dan sam već bio ozbiljno frustriran, posebno kad sam ujutro ostavio Judy u krevetu i otišao pod tuš.

Judy je isto bila nervozna, ali znao sam da će izdržati bez obzira na sve. Posebno je bila mrzovoljna tokom druge sedmice.

Činilo mi se da se i udaljava od mene. Seks bi nas obično zbližio, ali odjednom nisam znao kako da pristupim svojoj ženi. Nedostajala mi je iako smo spavali jedno pored drugog.

Treću sedmicu smo bili na odmoru i nadao sam se da će odustati, ali čak i nakon nekoliko čaša vina nije prihvaćala igru.

Odbijanje me prilično zaboljelo, shvatio sam da nema ničega čime bih mogli zamijeniti vođenje ljubavi. Čim je mjesec istekao, isto smo se jutro poseksali.

Bilo je to najdužih mjesec dana mog života, no pozitivna strana eksperimenta je dan naš seksualni život više neću uzimati zdravo za gotovo.

Judy (37):

Život zna biti prilično naporan kad si zaposlena majka, ali bez obzira na umor uvijek nađem vremena za seks. Bojala sam se da će mjesec dana bez seksa učiniti veliku štetu našem braku.

Na početku druge sedmice shvatila sam da mi ne fali toliko seks koliko osjećaj bliskosti s Chrisom. Mrzila sam pomisao da se ne osjeća voljeno pa sam mu stalno slala ljubavne poruke.

Razumski sam bila svjesna da me suprug neće prevariti, ali nesigurni dio mene se bojao da će ga privući neka druga žena.

Počele su me živcirati male stvari, primjerice ako ne bi pospremio suđe, a navečer bi mi bilo teško ležati uz njega i samo se maziti.

Najveći izazov mi je bio zajednički odmor, no jasno sam mu dala do znanja da seksa neće biti. Nije mu se to baš svidjelo.

Čim je mjesec završio, isto jutro smo se poseksali. Iako je trajalo samo deset minuta osjetila sam veliko olakšanje.

Shvatila sam da se bez seksa osjećam manje voljeno i nesigurno i nastojat ću ga održati prioritetom u našem braku.

Natalie i Nick u braku su sedam godina. Nick ima troje djece iz prethodnog braka, a žele i vlastito dijete. U prosjeku se seksaju tri do četiri puta sedmično.

Nick (42):

Na samom početku me uhvatila prehlada pa i nije bilo toliko teško, ali već do prvog vikenda mi je počelo smetati.

U subotu smo se rano probudili, a budući da nismo mogli voditi ljubav, otišao sam raditi u vrtu.

U drugoj sedmici počeli smo se otresati jedno na drugo, živcirale su nas i najmanje stvari. Ona je počela sve više prigovarati. Inače mi to nije problem, ali sad nisam imao
priliku za pomirbeni seks nakon svađe.

Tokom te sedmice smo oboje bili jako osjetljivi. Nije mi se sviđao naš odnos bez seksa. Jedne smo se noći oboje probudili, počeli se maziti i na kraju se dogodio seks. Sljedećeg jutra je bila ljuta i optužila me da sam iskoristio njene slabosti.

Iduće dvije sedmice smo vojnički izdržali, a nakon toga sam bio oduševljen kad me odlučila zavesti. Proveli smo jutro u krevetu da bi nadoknadili propušteno. Apstinencija me naučila koliko je bliskost važna u braku i sada se osjećamo još bliže.

Natalie (30):

Naš seksualni život je inače toliko aktivan da smo uspjeli slomiti tri kreveta otkako smo zajedno. Mnogim parovima zna biti frustrirajuće kad dugo pokušavaju dobiti bebu, no nama to nije utjecalo na libido.

Oboje rado iniciramo seks i nikad ne odbijamo pa nam je ovih mjesec dana predstavljalo veliki izazov.

Prvih nekoliko dana nije bilo teško, no uskoro sam morala zaći s prijateljicama da se ispušem, a Nick je puno vremena provodio u vrtu.

Imala sam i problema sa spavanjem jer je seks za nas uvijek bio način opuštanja. Jedne je noći pokrenuo igru, a ja jednostavno nisam mogla odbiti. Bilo je divno, ali ujutro sam bila jako ljuta na nas oboje. Zaista sam željela dokazati da je naša veza puno više od fizičke privlačnosti.

Iako sam bila odlučna u namjeri da izdržimo do kraja, ali sam se zbog nedostatka intimnosti osjećala jako usamljeno. Kad sam to ispričala Nicku počeo me grliti i ljubiti bez da se to pretvorilo u seks. Počeli smo češće flertovati i smijati se kako to godinama nismo činili.

Osjećala sam da se bavimo našim odnosom, no čim je izazov završio probudila sam se uzbuđena.