Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Polovina ljudi koji umiru od raka su pušači

15/06/2015

Cigareta je bila odgovorna za skoro polovinu smrtnih slučajeva od 12 vrsta karcinoma u 2011. godini u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u studiji koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine.

Prema ovoj studiji, 48,5 posto od skoro 346.000 smrtnih slučajeva od 12 tipova karcinoma kod odraslih osoba starih najmanje 35 godina, pripisuju se pušenju cigareta.

[pull_quote_right]Više od 20 miliona Amerikanaca umrlo je prerano zbog pušenja u posljednjih pedeset godina, posljednji je izvještaj Medecin General objavljen ranije ove godine[/pull_quote_right]

Najviše osoba koje su pušile umrle su od raka pluća, bronhija i traheje, 74,9 posto, odnoso 129.799. Što se tiče raka larinksa, umrlo je 1,7 posto oboljelih ili 2.856.

Polovina smrtnih slučajeva od raka usne šupljine, jednjaka i mokraćne bešike rezultat je pušenja duhana, zaključili su istraživači, među kojim je Rebecca Siegel iz American Cancer Society u Atlanti, jedna od glavnih autora.

– Pušenje cigareta i dalje je odgovorno za veliki broj smrtnih slučajeva od mnogobrojnih vrsta karcinoma uprkos pedeset godina smanjivanja pušenja – navodi se u studiji.

Više od 20 miliona Amerikanaca umrlo je prerano zbog pušenja u posljednjih pedeset godina, posljednji je izvještaj Medecin General objavljen ranije ove godine.

Uprkos spektakularnom napretku, 18 posto američkog stanovništva danas puši, za razliku od 1964. godine kada ih je pušilo 42 posto. Svake godine umre 443.000 Amerikanaca od bolesti povezanih s pušenjem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.