Život i zdravlje

Položaj u kojem spavate otkriva kakva ste osoba

16/06/2015

Pred san ljudi se namještaju u omiljeni položaj, a iako misle da je zauzimanje takve poze samo način da im bude ugodno, stručnjaci kažu da položaji govore i o ličnosti i o zdravlju, pišu američki mediji.

Robert Phipps, stručnjak za govor tijela iz Engleske, proveo je istraživanje i pronašao vezu između položaja spavanja i psiholoških osobina ljudi, a Chris Idzikowski, drugi britanski naučnik i direktor Sleep Assessment and Advisory Service, proveo je slično istraživanje i došao do gotovo istih rezultata.

Osobe koje spavaju na boku i u položaju fetusa su često zabrinute, kaže Phippsovo istraživanje. Izvana izgledaju snažne, ali u srcu su vrlo osjetljive. Spavanje na boku može pritisnuti živce u rukama i nogama što može uzrokovati hroničnu bol.

Spavanje na leđima s rukama uz tijelo znači da je osoba nefleksibilna, rigidna, tvrdoglava i voli vladati. Ali, ako su ruke iznad glave, ona je spremna slušati i pomoći drugima, i dobar je prijatelj.

Iako je spavanje na leđima dobro za bolove u tom dijelu tijela jer je kralježnica ispružena a pritisak na ekstremitete minimalan, ono može uzrokovati hrkanje i apneju, dva stanja koja mogu biti prilično neugodna za partnere. Apneja, privremeni prestanak disanja u snu, može biti loša i za srce.

Osoba koja spava na trbuhu s raširenim rukama, što neki nazivaju i položajem slobodnog pada, često ima osjećaj da nema kontrolu nad onim što joj se događa u životu.

Budući da kreveti uglavnom nisu konstruirani kao masažni stolovi, s rupom za disanje da bi se vrat ispružio u nastavku kralježnice, to znači da je glava kod spavanja na trbuhu okrenuta lijevo ili desno. Takav položaj uzrokuje napetost u vratu uz posljedično grčenje mišića i kroničnu bol. Istezanje vrata da bi se u položaju na trbuhu moglo disati preekstremno je za tijelo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.