Život i zdravlje

Pomogao mu cijeli svijet, a on uzvratio gestom koja je sve oduševila

30/08/2015

Čovjek s fotografije koja je obišla cijeli svijet i pokrenula dobre ljude diljem svijeta odlučio je novce koje je dobio nesebično podijeliti i s drugima kojima je potrebna pomoć. Abdul, koji je na fotografiji prikazan kako u Bejrutu prodaje olovke dok drži kćer Reem na ramenu, odlučio je pomoći drugim sirijskim izbjeglicama. Ne želi zadržati sada već više od 80 tisuća funti donacija samo za sebe.

Abdul kaže da će, osim što će svojoj djeci platiti obrazovanje, ustanoviti i fond koji će pomoći drugim izbjeglicama da dobiju potrebno obrazovanje.

Cijela kampanja ‘Buy Pens’ (hrv. kupi olovke) počela je kada je islandski aktivist Gissur Simonarson objavio fotografiju tada anonimnog čovjeka kako prodaje olovke na ulicama Bejruta dok mu kći spava na ramenu.

Fotografija je postala viralna, a Gunnara su ljudi diljem svijeta kontaktirali moleći ga da se čovjeku nekako pomogne. Islanđanin je odlučio djelovati te je na Twitteru otvorio poseban profil u tu svrhu i u roku od trideset minuta kontaktirala ga je osoba koja poznaje Abdula.

Zatim je pokrenuo kampanju na servisu Indiegogo, u sklopu koje su u vrlo kratkom roku prikupljeni deseci tisuća funti za Abdula.

Abdul je prije početka građanskog rata u Siriji radio u tvornici čokolade. Nakon što je pobjegao iz Sirije, iz velikog palestinskog naselja Jarmuk na rubu Damaska, njegova je obitelj otišla u Egipat, da bi na kraju završili u potpunoj besparici u Libanonu.

Više od svega Abdul se želi vratiti u Siriju, no u onu Siriju prije rata.

‘Želim da se moja zemlja vrati na staro i da u Siriji ne bude više problema’, rekao je Abdul.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.