Jača imunološki sistem

Pomozite organizmu da nadoknadi vitamin D tokom učestalog boravka u kući

KV_1

Ne treba zaboraviti da trudnice i dojilje također trebaju veće količine vitamina D

Vitamin D jača imunološki sistem i važan je faktor u borbi protiv svih vrsta infekcija. Nedostatak vitamina D, tokom zimskih mjeseci kad je manje sunca, povezan je sa većom učestalošću bolesti koje se češće javljaju zimi, poput respiratornih virusnih infekcija.

S obzirom da je jedna od ključnih mjera u borbi protiv pandemije COVID – 19 ostanak u kući, jasno je da trenutno nemamo gotovo nikakvu šansu iskoristiti sunce kao glavni izvor vitamina D. Zato se, naročito u vremenu “karantinskog” života, preporučuje korištenje suplemenata vitamina D, kako bi osigurali što učinkovitiji rad imunološkog sistema i tako jačali odbrambene sposobnosti organizma.

Simptomi nedostatka vitamina D su veoma nespecifični. Zato nedostatak vitamina D najčešće ostaje neprepoznat i neliječen. Procjenjuje se da više od milijardu ljudi u svijetu ima snižene koncentracije vitamina D, zbog čega se s pravom govori o „pandemiji“ hipovitaminoze D.

Procijenjeno je da se tokom ljetnih mjeseci na jednom kvadratnom centimetru kože izložene suncu svaki sat proizvede 6 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D. Također se procjenjuje da zimi koža stvara 75% manje vitamina D nego ljeti. Posebno je bitno znati da zrake prirodne sunčeve svjetlosti koje stimulišu proizvodnju vitamina D u vašoj koži (UVB) ne mogu prodrijeti kroz staklo. To znači da ne možete sintetisati vitamin D unutar automobila ili kod kuće.

Osobe koje ne izlažu kožu suncu, koje provode mnogo vremena u zatvorenom prostoru ili čija odjeća prekriva kompletno tijelo, kao i osobe koje koriste zaštitna sredstva za sunčanje neće stvarati dovoljnu količinu vitamina D u koži. Čak i niski zaštitni faktor, kao što je šest ili osam, može značajno smanjiti sposobnost kože da stvara vitamin D.

Ne treba zaboraviti da trudnice i dojilje također trebaju veće količine vitamina D.
Osim važne uloge u jačanju imunološkog sistema, vitamin D neophodan je i za normalan rast i razvoj kostiju i zuba, dok u kombinaciji s kalcijem, pomaže u zaštiti kostiju starijih osoba od osteoporoze. Brojna epidemiološka istraživanja ukazuju na to da je nedostatak vitamina D potencijalni faktor rizika za razvoj mnogih bolesti poput hipertenzije, drugih srčanih oboljenja, šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, bolesti desni, upalne bolesti crijeva, karcinoma, depresije, bipolarnog poremećaja, shizofrenije itd. Dokazano je da vitamin D učestvuje u regulaciji hormonalne ravnoteže, kao i rasta ćelija (što je naročito važno kada su u pitanju maligne bolesti – jer vitamin D može uništiti neke ćelije raka), ali i zdravlje kože i liječenje kožnih oboljenja.

Starije odrasle osobe su izložene većem riziku razvoja nedostatka vitamina D. Osim što su manje izložene suncu, njihova koža ne može efikasno sintetisati ovaj vitamin, a uz nedovoljan unos često pate i od lošije apsorpcije vitamina D u probavnom traktu. Osim hroničnih bolesti probavnog trakta, tome mogu doprinijeti i neki lijekovi koji smanjuju apsorpciju vitamina topivih u mastima. Poseban problem je kad manjak vitamina D kod starijih osoba dovede do smanjene apsorpcije i gubitka kalcija te razvoja osteoporoze (slabljenja i poroznosti kostiju, naročito kod žena).
Odrasla osoba bi svaki dan trebala popiti deset velikih čaša mlijeka obogaćenog vitaminom D da bi u svoj organizam unijela potrebnu količinu vitamina D. Zato često koristimo dodatke prehrani, s tim da kod dodataka prehrani treba voditi računa o izboru optimalne formulacije preparata.

Za razliku od većine drugih proizvoda na tržištu koji sadrže vitamin D, D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® su preparati u obliku oralnog spreja što ih čini praktičnim i pogodnim za nošenje i primjenu kod svih osoba, a naročito kod djece i osoba s teškoćama gutanja ili problema sa želucem ili crijevima. D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® pokazuju veoma brzu i gotovo potpunu apsorpciju vitamina D u organizam. Zahvaljujući mjestu apsorpcije, D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® ne stupaju u interakciju s drugim lijekovima, a primjenjuju se neovisno o hrani i piću. Prijatnog su okusa banane zbog čega ih rado koriste i najmlađi. Klinički je dokazano da je formulacija spreja značajno efikasnija u odnosu na kapsule ili tablete vitamina D. D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® ne sadrži gluten, umjetne boje, a sastav je prilagođen velikom broju korisnika, uključujući i dijabetičare. Jedno pakovanje D3 SPRAY® kao i D3 SPRAY KID® sadržava oko 140 pojedinačnih doza.

Dnevne potrebe za vitaminom D ovise najviše o starosnoj dobi. U evropskim zemljama se obično preporučuje sljedeći dnevni unos vitamina D: za djecu do 12 mjeseci 400 IU ili 10 μg, za uzrast 1-7 godina, te trudnice i dojilje 600 IU ili 15 μg, dok se za starije od 70 godina preporučuje 800 IU ili 20 μg dnevno.