Život i zdravlje

“Ponosim se svojim djetetom, ali ga ne ‘vucaram’ po Facebooku”

28/07/2015

“Ponosim se svojim djetetom kao i svi drugi roditelji, ali ga ne ‘vucaram’ po Facebooku”, nedavno mi je rekla jedna mama dok smo razgovarale o društvenim mrežama i objavljivanju fotografija djece na njima.

Ova mama tvrdi kako nikad ni u kojoj situaciji na Facebooku nije objavila ni jednu fotografiju svoje 2-godišnje djevojčice, piše Dnevnik.hr.

To je bio trenutak da se čovjek zapita – krše li roditelji prava svoje djece objavom njihovih fotografija po društvenim mrežama.

Za razliku od ove mame, postoje roditelji koji se s vremena na vrijeme ipak pohvale fotografijom djeteta na Facebooku.

Predbacuju mi da se ne hvalim dovoljno uspjehom svog djeteta

“Kao roditelj četverogodišnje djevojčice, njena mi je sigurnost na prvom mjestu i radim sve što je u mojoj moći da je zaštitim. Svjesna sam moći interneta i njegovih mana, ali tu su i brojne prednosti koje nam pružaju društvene mreže.

Primjerice, kontakti s prijateljima i porodicom koji nam geografski više nisu blizu. Volim s njima podijeliti fotografije ili neki podatak o svom djetetu, ali to radim zaista rijetko. Stoga mi ponekad čak predbacuju da se ‘ne hvalim dovoljno uspjehom svog djeteta’. Nekoliko puta godišnje objavim njene fotografije sa svim prijateljima, a malo, ali sasvim malo više s određenim krugom bliskih nam ljudi u zatvorenoj grupi.

Kad je riječ o objavljivanju fotografija i podataka o njoj, nije me toliko strah interneta jer ne objavljujem stvari za koje mislim da bi joj nekada mogle škoditi ili izazivati neugodnosti, već to rijetko radim više iz poštovanja prema drugim ljudima i njihovoj djeci. Svakome je njegovo dijete najvažnije i najradije bi se popeo na vrh zgrade i izvikivao super stvari o svom djetetu, svakome s kim započne razgovor pokazivao bi fotografije i pričao ‘litanije’, ali to se ne radi jer su to osnove ljudske pristojnosti.

Svaki pojedinac bi trebao znati s kim može dijeliti detalje iz života svog potomka. Meni su to, njen tata, njena teta, bake i djedovi. Znam da njih mogu stalno ‘daviti’ pričama o njoj, fotografijama i snimljenim videima. Svi ostali dobiju informacije o njoj ako pitaju, ako žele znati. Oni koji ne pitaju, očito ih ne zanima i mislim da nemam to pravo zamarati ih detaljima o njenom odrastanju”, iznijela nam je svoju praksu objavljivanja materijala o svojoj djevojčici mama Ivana.

Treća su kategorija oni roditelji koji dnevno objave i po nekoliko fotografija

Zaista postoje roditelji koji se toliko vole hvaliti svojom djecom po Facebooku da ih njihovi virtuelni prijatelji često stavljaju na ‘hide’. Njima Facebook profil kao da služi umjesto privatnog albuma prepunog fotografija djece u svim situacijama.

A njihovo odrastanje prati se od samog poroda koji se odbrojava na Facebooku i o kojem se ‘prijatelji’ obavještavaju iz stadija u stadij.

Zaštititi djecu od nepotrebnog izlaganja u različitim medijima

“Za zaštitu dobrobiti djece vrlo je važno da se roditelji ponašaju odgovorno i da u svakoj situaciji, pa tako i prilikom komuniciranja putem medija i društvenih mreža, štite najbolji interes djeteta.

Općenito preporučujemo roditeljima da zaštite djecu od nepotrebnog izlaganja u različitim medijima i da vode računa o mogućim neželjenim posljedicama. Ne samo zato što bi ih neko eventualno mogao zloupotrijebiti, a taj rizik uvijek postoji, već i zato što su oni koji se skrbe o djetetu dužni poštovati njegovo pravo na privatnost te ga uputiti u to kako će zaštititi svoju, a i tuđu privatnost.

Proteklih godina dobivali smo zabrinjavajuće informacije o ponašanju roditelja i djece na društvenim mrežama koje upućuje na nepoznavanje ili zanemarivanje zaštite privatnosti i zaštite prava djece općenito, budući da mnogi od njih dijele obilje podataka o sebi i djeci s vrlo širokim krugom nepoznatih ljudi.

Pritom nas naročito zabrinjava to što i sasvim mala djeca imaju svoje profile na Facebooku jer su im ih otvorili roditelji i da mnogi roditelji slabo nadziru aktivnosti djece na internetu.

Sama objava fotografije djeteta, ukoliko su roditelji s njom saglasni i ukoliko se dijete time ne izlaže poruzi te nije prikazano na drugi neprimjereni način kojim bi mu se naštetilo, nije nužno i povreda djetetovih prava.
Ali ona u određenim okolnostima može biti ugrožavajuća za dijete i izložiti ga potencijalnoj opasnosti te roditelji o tome moraju voditi računa.

Propisi ne zabranjuju roditeljima da sami objavljuju fotografije vlastite djece, ali navode da su roditelji dužni štititi najbolji interes djeteta u svim aspektima.

Vrlo je važno da se roditelji zajedno s djecom informiraju o opasnostima i mogućnostima u virtualnom svijetu te da se dogovore o pravilima ponašanja i postave ograničenja u uporabi računala, mobitela i interneta u skladu s dobi i zrelosti djeteta.

U tome ih trebaju podržati i dječji vrtići i škole, savjetovališta za roditelje i djecu i druge ustanove. Važnu ulogu u tome imaju i mediji, posebno televizija, koja bi raznovrsnim obrazovnim sadržajima mogla pridonijeti i medijskoj pismenosti djece i odraslih, ali i općenito jačanju roditeljskih kompetencija’, mišljenje je Ureda pravobraniteljice za prava djece u Hrvatskoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.