Popio kozje mlijeko pa obolio od teške bolesti i umro

muc5benja-koza

Dugo se nije znalo kako su vremešni supružnici s područja Koprivnice dobili teški oblik krpeljnog meningitisa, od kojeg je muž zbog komplikcija na kraju preminuo u bolnici.

Tragova ugriza na njihovim tijelima nije bilo. Kod zaražena krpelja i laiku je jednostavno prepoznati o čemu je riječ jer na mjestu ugriza dolazi do značajnog crvenila, svrbeži, nerijetko i oticanja. Ali, to kod bračnog para nije bio slučaj, a svejedno su imali sve simptome opakog virusnog meningoencefalitisa. Kasnije se laboratorijskim nalazom potvrdilo da je doista riječ o krpeljnom virusu. Ali, kako je dospio u njihovo tijelo?

Tek kasnije infektolozi su otkrili o čemu se tu najvjerovatnije radilo. Supružnici su, naime, pili sirovo kozje mlijeko koje je očito bilo zaraženo tim virusom!

– Ovakvi slučajevi iznimno su rijetki, no ipak postoje, a to se dogodilo prije par godina kada smo hospitalizirali dvoje ljudi. Jedina poveznica istodobnog oboljenja, kad smo eliminirali mogućnost ugriza krpelja, bila je to što su oboje pili termički neobrađeno kozje mlijeko – potvrdila nam je jučer dr. Vesna Mađarić, voditeljica Odjela za infektologiju i pulmologiju koprivničke Opće bolnice, piše Jutarnji list.

Kako kaže, kozu koja je vjerovatno pasla negdje u prirodi ugrizao je zaraženi krpelj, a preko krvotoka kojim se proširio virus je ušao u mlijeko. Ovakve situacije mogu se dogoditi i s kravljim mlijekom, no to je mnogo rjeđe jer se krave uglavnom drže u zatvorenom prostoru.

Dr. Darko Radiček, voditelj epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže kako su ovakvi slučajevi zaista iznimno rijetki, no ipak se događaju.

– Važno je naglasiti da se virus prenosi samo preko sirovog neprekuhanog mlijeka, a već nakon nekoliko minuta termičke obrade virus se uništava. No, meningoencefalitis je opasna bolest koju ne treba shvatiti olako jer se u težim slučajevima može pojaviti trajna oduzetost dijelova tijela. Specifičnog lijeka za upalu mozga i moždane ovojnice nema, ona se liječi simptomatski, a preventivno cijepljenje pruža gotovo stopostotnu zaštitu – kazao je dr. Radiček.