Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevrijeme u Italiji

Poplava u Veneciji oštetila baziliku sv. Marka

Venecija_poplava_bazilika_Sv_Marka_ANSA

Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo hiljadu godina njezine povijesti.

Poplava koja je u ponedjeljak pogodila Veneciju ozbiljno je oštetila baziliku sv. Marka što je glavni kurator slikovito opisao riječima da je monumentalna građevina ostarjela za 20 godina, prenosi agencija ANSA.

“U samo jednom danu bazilika je ostarjela za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocjena”, rekao je glavni kurator bazilike sv. Marka, Carlo Alberto Tesserin.

Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s razinom 90 centimetra od tla, a to znači da je voda oštetila mramor, stupove i bronzana vrata, piše agencija dpa.

Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo hiljadu godina njezine povijesti, piše ANSA.

Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sistem zaštite od poplava, rekao je Tesserin i objasnio da je sv. Marko zaštićen samo od “acque alte” do 110 centimetara.

U ponedjeljak je nivo vode dosegnula 156 cm, a mjerenje se obavljaju u odnosu na referentnu nultu tačku blizu južnog ulaza u Veliki kanal.

Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španjolskog umjetnika Joana Miroa pripremljena za izložbu u palati Zaguri, gdje se u četvrtak treba otvoriti izložba “Od Kandinskog do Botera”.