Popularna emisija ukinuta zbog vrijeđanja žena iz Istočne Evrope

perego1_54930494

Popularna italijanska tv-emisija “Parliamone sabato” (Pričajmo o tome subotom) je pod paljbom kritika koje kažu da žene iz Istočne Evrope prikazuje kao podložne seks bombe koje ignorišu nevjeru svojih muževa i obožavaju kućanske poslove, piše Telegraph.

Ovaj talk show je pokrenuo lavinu bijesa nakon što su izlistali navodne prednosti za italijanske muškarce koji uđu u brak sa ženama iz Istočne Europe:

– One su uvijek seksi, ne oblače se u trenerke i pidžame tokom dana i prepuštaju muškarcu da bude glavni – rečeno je u emisiji u kojoj se dalje tvrdilo da žene iz Istočne Evrope brzo povrate figuru nakon poroda te se “nauče kućanskim poslovima od najmlađih dana, što ih čini savršenim kućanicama”.

Ove rečenice izvučene su iz segmenta emisije nazvanog iz “S Istoka s ljubavlju – kradu li one muževe ili su savršene kućanice?”.

Emitirana na državnoj televiziji RAI emisija je odmah izazvala zgražanje gledatelja, komentatora i političara koji su odreda rekli da je seksistička i ponižavajuća za žene iz Istočne Evrope od kojih je stotine hiljada stiglo u Italiju u proteklim desetljećima. Prema pisanju Telegrapha, najviše ih je došlo iz Rumunjske, ali veći broj ih je stigao iz Bugarske, Albanije i Srbije.

Jedna od vodećih italijanski političarki Laura Boldrini s posebnom je žestinom napala emisiju i njezine autore:

– Ovo je sramotna lista. Uvredljivo je i neprihvatljivo da se žene predstavlja kao domaće životinje koje uživaju u tome da budu submisivne – rekla je Boldrini, dok je bivša TV djevojka i ministrica u vladi Silvija Berlusconija Mara Carfagna talk show nazvala “vrijednom prezira”.

https://www.youtube.com/watch?v=Ey6ye7Iil9c

Predsjednica RAI-ja Monica Maggioni izvinila se zbog programa nazvavši ga “nadrealnim prikazom Italije u 2017., dodavši da je riječ o “ludoj, neprihvatljivoj pogrešci”.

Emisija je inače prikazana u subotu, a zbog slave kritika RAI je već u ponedjeljak najavio da je ukida.