Dobra ponuda

Posjetioci se sve više vraćaju na tvrđavu Vranduk kod Zenice

050821_tvrđava_vranduk

Istorijat Vranduka i srednjovjekovne Bosne je na tabletima, kompjuterima i televizorima pa posjetioci mogu dobiti puno više informacija o samom objektu i državi iz tog perioda

Stari grad i tvrđava Vranduk nadomak Zenice ponovo su zanimljivi domaćim i stranim posjetiocima, kojih ove godine na mjesečnom nivou, u prosjeku oko 500 posjeti tu srednjovjekovnu utvrdu – rekoa je za Fenu direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević.

Radno vrijeme, svakog dana od 10 do 20 sati, prilagođeno je turistima, koji za obilazak ovog objekta kojim upravlja Muzej, plaćaju tri ili pet konvertibilnih maraka. Na raspolaganju posjetiocima su muzejski vodiči.

-Uprkos pandemiji koronavirusa, Tvrđava Vranduk oživljava, turisti se vraćaju…Ne u tolikoj mjeri kao do 2019. godine, ali u svakom slučaju situacija je mnogo bolja nego prošle godine, kada je pandemija bila u jeku – kaže Jašarević.

Zenička tvrđava, napominje, tradicionalno je prostor u kojem se održava i Međunarodna kulturna manifestacija “Iliri – Zajednička baština“, “Večer kur'ana” (u sklopu Kulturno-vjerske manifestacije “Lastavica”), “Noć sevdaha”, “Noć rock'n'rolla” (Udruženje estradnih umjetnika Zeničko-dobojskog kantona)…Ovogodišnja manifestacija “Noć rock'n'rolla” u zidinama Tvrđave Vranduk bit će održana sutra, 6. augusta.

-Ponuda za posjetioce na Vranduku je i bolja nego ranijih godina, jer svake godine dodamo nešto novo. Sada im je na raspolaganju, uz sadržaje u Velikoj kuli (skriptoriji, ognjište, objedavaonica, kovačnica…), i tehnika, odnosno historijat Vranduka i srednjovjekovne Bosne na tabletima, kompjuterima i televizorima. Sve je to unutar stalne postavke, a riječ je o materijalima koji su mnogo opsežniji i daju puno više informacija o historijatu Tvrđave i historijatu naše države. To je dodatni sadržaj, dopuna, sve ono što bi vam mogao reći kustos. Možete sami da konzumirate – po potrebi i po želji. Tvrđava je tehnički dobro opremljena – podvlači Jašarević.

Istorijat Vranduka i srednjovjekovne Bosne je na tabletima, kompjuterima i televizorima pa posjetioci mogu dobiti puno više informacija o samom objektu i državi iz tog perioda.

-Tvrđava je dobro opremljena. U Maloj kuli ubacili smo dodatne sadržaje – trodimenzionalnu mini-postavku kako je izgledala kuhinja u srednjojvjekovnoj državi. Popravljene su mete, strijele, lukovi…Počeli smo postavljati Trgovište i to ćemo završiti do početka jeseni, tako da ćemo zaokružiti priču o životu u srednjovjekovnoj Bosni. Naime, imat ćemo Trgovište, gde stanovnici kupuju robu; onda idu u kuhinju u Maloj kuli, a potop u objedavaonicu u Velikoj kuli. Tako smo napravili prehrambeni krug, da se vidi kako su ljudi kupovali, kuhali i jeli u tom periodu – ističe Jašarević.

Napominje kako nema velike razlike od savremenog doba, osim što “sve djeluje priprostije”. Standardna etnološka postavka u Bosanskoj kući nije se, kaže, mijenjala.

-U svakom slučaju, Tvrđava Vranduk je po pitanju trodimenzionalnih, a i savremenih audio-vizuelnih sadržaja, ispred ostalih sličnih objekata u Bosni i Hercegovini. Rekao bih da je i u regionu. Jer, malo ko ulaže napore da u tvrđavama organizira programe, postavlja sadržaje koji će dočarati srednjovjekovnu atmosferu…Uglavnom, one tvrđave koje su raspoložive za posjetu, svedene su samo na to da vidite ‘go kamen’. Nema ničega u njima – podvlači Jašarević.

Zenički muzej, kaže, ne razmišlja tako jer smatraju kako se “mora ostvariti interakcija sa posjetiocima“, kojima žele demonstrirati kako se nekada živjelo.

-Posjetioci imaju priliku da ugodno provedu vrijeme, zabave se i nauče nešto novo u Tvrđavi Vranduk – poručuje Jašarević.

Muzej također, u sklopu redovnog održavanja, sanira sva uočena oštećena na zidinama, a zamijenjen je i krov na kulama.