Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potresno pismo oca čija je kćerka izvršila samoubistvo

120

Nakon tragične sudbine Tiziane Cantone, 31-godišnje Italijanke koja se ubila nakon što je njen intimni video objavljen na društvenim mrežama, mediji su saznali za još jedan sličan slučaj koji je potresao Italiju.

Riječ je o 14-godišnjoj Carolini Picchio koja je počinila samoubistvo u januaru 2013. godine jer je doznala da je snimka seksualnog zlostavljanja u kojem je bila žrtva završila na Facebooku. Sada, nakon što se ubila Tiziana Cantone, oglasio se Carolinin otac.

“Ja sam tata Caroline, one krasne djevojke koja nedostaje i meni i cijelom svijetu od one kobne noći u januaru 2013. godine. Moja je kći imala samo 14 godina, a ubila se jer su je seksualno zlostavljali mladići tek nešto malo stariji od nje te sve to snimili i objavili na internetu. Sjećam se dobro te noći, jer sam otišao po nju. Ujutro mi je rekla da se uopće ne sjeća što je radila prošle večeri.

Moja mala zvjezdica nije bila svjesna ničega. No, nakon nekoliko dana je doznala. Bacila se s balkona nakon što je vidjela 2600 ‘lajkova’, uvrede i vulgarnosti što je po njoj ispovraćao anonimni svijet s mreže. Ali, volio bih da razgovaramo o onima koji su odgovorni. Oduzeli su joj svijest i malo se zabavili. Ko zna, možda je to njima izgledalo sasvim normalno.

Još i danas, nakon njihovih priznanja, pitam se: jesu li doista bili svjesni podlosti onoga što rade? Izražena spoznaja nije uvijek stvarna i zato već mjesecima inzistiram da pokažu duboko kajanje, kao što su to i rekli na sudu.

Dobili su uvjetne kazne umjesto zatvorskih. U redu. Ako su procesuirali vlastitu krivnju, bilo bi dobro da to podijele s mladima u školama. Kada bih čuo da iskreno govore o zlu što su ga učinili bio bih siguran da su to doista i shvatili.

Kada na ovako tragičan način izgubiš kćer trebaš pronaći motiv da svako jutro ustaješ iz kreveta. Ja tri mjeseca nisam imao snage ni otvarati oči. Nakon toga sam si rekao da Carolina ne smije ostati samo jedna crtica u crnoj hronici, na koju se zaboravlja nakon čitanja. Zato danas živim za sve Caroline koje ne poznajem i koje se, na žalost, i u ovom trenutku nalaze s druge strane interneta.