Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo zdravstva KS

Potrošene prve doze vakcina protiv HPV-a, slijedi nabavka devetovalentnih vakcina

Foto: Facebook/ Vlada KS
Ilustracija

“U ovoj godini, prema smjernicama Ministarstva zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja KS je ponovo predvidio sredstva u iznosu od 400.000 KM za nabavku ovih vakcina”, najavio je Vranić

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prošle godine, prvi put u Bosni i Hercegovini, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Nabavljeno oko 1.700 doza ove vakcine i početkom ovog mjeseca potrošene su sve prve doze ove vakcine u KS.

Ministar Haris Vranić je, ovom prilikom, naglasio kako mu je drago da su naši građani, roditelji, djevojčice i djevojke prepoznali važnost imunizacije kao najefikasnije prevencije raka grlića maternice.

“U ovoj godini, prema smjernicama Ministarstva zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja KS je ponovo predvidio sredstva u iznosu od 400.000 KM za nabavku ovih vakcina. Bitno je naglasiti da se ovoga puta nabavljaju devetovalentne vakcine, koje štite od devet tipova HPV virusa”, najavio je ministar Vranić.

Sigurnim koracima – prevencijom, nabavkom vrijedne opreme i osiguravanjem kvalitetnog kadra, vraćamo zdravstveni sistem pacijentima, poručuju iz Ministarstva zdravstva KS.