Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prava revolucija: Moguće je isprintati ljudsku kožu

bioprinter koza

U SF filmovima često smo mogli vidjeti organe i dijelove tijela kako nastaju iz ničega.

I dok će to još neko vrijeme ostati tako, španski naučnici malo su nas približili toj budućnosti.

Oni navode da su napravili prototip 3D printera koji može isprintati funkcionalnu ljudsku kožu, što bi moglo imati dramatičan utjecaj na živote brojnih ljudi. Takva koža mogla bi se koristiti u transplantacijama, ali i kao alternativa testiranju na životinjama, prenosi Yahoo News.

Njihov bioprinter kao “tintu” koristi ljudske stanice i druge biološke sastojke kako bi reproducirao prirodnu strukturu kože, koja uključuje vanjski sloj epiddermu i dublji dermu, prenosi Digital Trends.

Ti se sastoji polažu na bioaktivnu podlogu i koža može producirati vlastiti kolagen, odnosno ta koža je živo tkivo koje bi moglo imati razne primjene.

Nova tehnologija pružila bi nam i učinkovitiji način printanja živog tkiva koje je dosad uključivalo stanice pacijenta, što nije bilo dovoljno za velike količine ili životinjsko tkivo, što se ovdje izbjegava.

– Kratkoročno, glavna primjena bi mogla biti u testiranju novih sastojaka i spojeva. U mnogim područjima, poput kozmetike, životinje se više ne mogu koristiti za testiranja. Osim etičkih problema, u farmaceutskoj industriji se podaci koje dobijete ne mogu uvijek ekstrapolirait na ljude. Zbog toga trebamo imati “ljudski scenarij” odnosno biti što je moguće bliži stvarnom ljudskom tkivu – rekao je José Luis Jorcano, sa Univerziteta Carlos III u Madridu.

Kako bi se koža koristila na ljudima, što je dugoročni cilj, bit će potrebne i brojne dozvole regulatora.